Crin Antonescu: Înainte de semnarea acordului pentru scutul anti-rachetă ar fi trebuit ca autorităţile româneşti să consulte şi Opoziţia

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că autorităţile române, înainte de semnarea acordului privind scutul anti-rachetă cu americanii, ar fi trebuit să facă o dezbatere amplă pe marginea acestui subiect şi să aibă o discuţie cu Opoziţia din România.

“PNL salută semnarea documentelor de către părţile română şi cea americană cu ocazia vizitei preşedintelui Traian Băsescu în SUA, acordul privind scutul anti-rachetă şi un parteneriat strategic româno – american pentru secolul XXI. Noi ne-am pronunţat favorabil în legătură cu scutul anti-rachetă, poziţia noastră rămîne acceaşi””, a spus Antonescu.

El a adăugat că încheierea unui acord atît de important din punct de vedere strategic, cum este cel privind scutul anti-rachetă, este un act politic care trebuie făcut cu maximă transparenţă, pentru că este o chestiune care priveşte întreaga ţară, este o chestiune asupra căreia opinia publică trebuie să fie informată.

Crin Antonescu a mai spus că din punctul său de vedere nivelul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Statele Unite ale Americii a fost sub nivelul şi sub importanţa documentelor semnate acolo.

“Este adevărat că semnarea acordului privind scutul anti-rachetă este un eveniment major şi pentru noi şi pentru SUA, atunci cred că putem exprima dezamăgirea că el nu a fost pentru România marcat ca atare. Putea fi marcat printr-o întîlnire oficială la nivel prezidenţial în România sau în SUA, ceea ce nu a fost cazul, putea fi marcat printr-o prezenţă a secretarului de stat american în România pentru semnarea documentelor”, a afirmat liderul PNL. El a acuzat şi “lipsa de transparenţă a Preşedinţiei” cu privire la vizita lui Traian Băsescu în SUA, pe motiv că analiştii politici ar putea strica această vizită. “Analiştii politici pot fi simpatici sau nu, dar ca să susţii însă, în calitate de preşedinte al unei ţări, că o acţiune politică de asemenea anvergură istorică a fost ţinută în secret în elementele sale esenţiale ca să nu strice vizita analiştii, este cel puţin caraghios şi discutabil”, a menţionat Antonescu.

Articole din aceeasi categorie