Creştinii gherleni, în aşteptarea Papei Francisc

Creştinii din Gherla manifestă un interes mare faţă de vizita Papei Francisc în România. Imediat ce s-a aflat programul Suveranului Pontif în ţara noastră, locuitorii municipiului de pe Someş s-au înscris în număr mare pentru pelerinajul ocazionat de această vizită.

După cum ne-a spus protopopul Protopopiatului Greco-Catolic Gherla. pr. Alexandu Hruban, din cele două biserici greco-catolice din localitate vor fi prezenţi la Blaj peste 300 de creştini, cei mai mulţi fiind de la Biserica „Sf. Iosif”, din Piaţa Gării.  Sub mottoul „Să mergem împreună la Blaj”, grupul de pelerini va ajunge pe Câmpia Libertăţii cu trenul, dar mulţi vor lua drumul spre Blaj cu autoturismele proprii. Vor asista la slujbă şi Surorile Baziliene de la  Mănăstirea „Buna Vestire”. Să  nu uităm că Gherla, între anii 1853-1930, a găzduit sediul  Episcopiei Greco-Catolice de  Gherla-Cluj şi localitatea a jucat un rol important în viaţa creştinilor de această religie.

Tot din municipiul Gherla, sute de creştini romano-catolici şi armeano-catolici vor face deplasarea la Şumuleu Ciuc, unde vor participa la slujba oficiată, la 1 iunie, de Papa Francisc. Ei vor călători atât cu autocare, cât şi cu maşinile proprii. De altfel, romano-catolicii şi armenii din Gherla în fiecare an participă la procesiunea catolică de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, unde şi la începutul lunii iunie vor fi prezenţi sute de mii de pelerini, mulţi sosind din Ungaria ( printre care şi mulţi originari din Gherla, dar mutaţi între timp în ţara vecină).

Sz.Cs.

Articole din aceeasi categorie