Creştinii catolici şi armeni din Gherla au sărbătorit Paştele acasă

Începând cu anul 1582, bisericile catolice şi cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica Catolică se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocşii au păstrat calendarul Iulian.

Duminică dimineaţa străzile municipiului Gherla au fost pustii. Dacă altădată, cu ocazia Paştelui Catolic, lumea lua drumul lăcaşurilor de cult, de data aceasta în jurul bisericilor romano-catolice şi armeneşti a fost linişte. Creştinii au respectat hotărârile autorităţilor locale şi au sărbătorit Paştile acasă, în familie. Majoritatea au urmărit transmisiunea online a slujbei oficiate de preotul romano-catolic Küsmödi Attila, care în predica lui a scos în evidenţă importanţa acestei mari sărbători în viaţa creştinilor.

Prin transmisiunile online de la parohia romano-catolică  de pe strada Mihai Viteazu, creştinii gherleni au trăit din plin evenimentele sărbătoreşti, începând cu Vinerea Mare, până la Sfânta Liturghie de duminică dimineaţa.

Ziua de duminică, 12 aprilie, a însemnat pentru toţi eroniaşii catolici din municipiul Gherla bucuria trecerii de la moarte şi păcat la viaţă nouă în Isus Hristos Înviat. De astă dată nu a mai avut loc procesiunea tradiţională din noaptea Învierii, în jurul bisericii.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie