Creștere cu 140 la sută a achitărilor la DIICOT Cluj

Mai bine de șapte la sută dintre persoanele faţă de care s-au pronunţat hotărâri definitive anul trecut în cauze ale Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism au obţinut soluţii de achitare.

Potrivit analizei activităţii structurii teritoriale Cluj a DIICOT, în 2019 au fost condamnate definitiv 163 de persoane iar 12 au fost găsite nevinovate, ceea ce reprezintă 7,37 la sută din totalul celor condamnaţi definitiv.

În analiza activității se arată că față de 2018 când au fost achitați cinci inculpați, anul trecut creșterea achitărilor a fost de 140%.

Ce e de precizat e că niciunul dintre cei achitaţi definitiv nu s-a aflat în stare de arest.

Totodată, la nivelul întregului serviciu au fost înregistrate trei cauze în care soluțiile date de procuror au fost infirmate de instanțele de judecată.

Conform bilanţului Serviciului Teritorial Cluj al DIICOT, anul trecut, procurorii acestei structuri au avut de soluţionat 2.178 de dosare. Din totalul cauzelor, au fost soluţionate un număr de 1.133 şi au întocmit 114 rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției privind un număr de 272 inculpaţi. Dintre persoanele cercetate, 65 au fost arestate preventiv.

Una dintre priorităţile de anul trecut a procurorilor clujeni ai DIICOT a vizat combaterea traficului şi consumului de droguri. Acest flagel loveşte din ce în ce mai mult judeţul Cluj. În ciuda măsurilor dispuse în judeţ, consumul de droguri şi de substanţe psihotrope se menţine la cote alarmante. Din nefericire însă, printre victimele consumului de droguri sunt tot mai mulţi minori. Potrivit analizei activităţii DIICOT Cluj, din numărul total al cauzelor de soluționat ponderea cea mai însemnată au avut-o cauzele având ca obiect infracțiunile privind traficul şi consumul de droguri (73,37% – 1.598 cauze din 2.178 cauze).

După traficul de droguri, un alt fenomen infracţional aflat în continuă creştere în judeţul Cluj este criminalitatea informatică. Atacurile informatice fac din ce în ce mai multe ravagii în sistemele informatice publice şi private. Potrivit bilanţului Serviciului Teritorial Cluj al DIICOT, anul trecut, procurorii din cadrul acestei structuri au avut 309 dosare cu astfel de infracţiuni. Persoanele intrate în atenţia procurorilor clujeni de la DIICOT au vizat obţinerea unor produse financiare, respectiv de credit şi sisteme de plată oferite de instituţii financiar-bancare, pe care membrii acestor reţele criminogene le-au accesat fraudulos, producând prejudicii importante atît unor persoane fizice, dar şi unor corporaţii sau societăţi comerciale.

În România, infracţiunile informatice principale sunt fie fraudele informatice, fie cele în care sunt folosite cărţile de credit. În prima categorie intră licitaţiile fictive de bunuri, furtul conturilor de utilizator pentru clienţii siteurilor de comerţ electronic sau atacurile de tip phishing. Phisingul înseamnă că datele de identitate ale cardurilor sunt descoperite prin mesaje false către posesorii lor. Practic, datele sunt oferite de bunăvoie, prin tehnici de înşelăciune. În legătură cu fraudele privind cărţile de credit, cea mai folosită metodă de operare este skimmingul. În acest caz, se instalează la bancomat un dispozitiv care copiază datele de pe benzile magnetice ale cardurilor. O a treia categorie de infracţiuni informatice este aceea în care intră pornografia infantilă sau racolarea de persoane pentru reţelele de prostituţie. În general, infractorii descoperiţi de poliţişti şi procurori sunt tineri foarte buni utilizatori ai internetului şi ai programelor speciale pe care mediul virtual le oferă. Reţelele au de multe ori ramificaţii internaţionale, astfel încât victime cad deopotrivă cetăţeni români şi străini.

Procurorii DIICOT Cluj au mai acţionat anul trecut pentru combaterea traficului de persoane, fiind instrumentate în acest sens 100 de cauze.

Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în cursul anului 2019 de procurorii Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a fost de 2.967.738 lei, comparativ cu 2018 anul 2018, când valoarea acestora a fost de 14.155.323 lei.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie