Crăciunul bunicilor la Băișoara

Evenimentul ce a generat un mare și plăcut interes la Băișoara, în mijlocul acestei săptămâni a lui decembrie, a reunit sentimentul și culorile apropiatelor sărbători ale nașterii Mântuitorului, dar și a ritualilor strămoșești ce dăinuie în aceste ținuturi istorice ale Apusenilor.

Prin munca creativă, migăloasă, dublată de responsabilitatea conservării și promovării valorilor ce definesc spiritualitatea noastră strămoșească, prof. Lucreția Presecan, director al Școlii gimnaziale ,, Mircea Luca’’ din Băișoara, sprijinită de întregul corp profesoral al instituției de învățământ și Primăria comunei, au încheiat ciclurile de activități cuprinse în proiectul desfășurat sub genericul ,, O istorie a comunității mele’’.

Proiectul, finanțat de Consiliul Județean Cluj, a fost dedicat continuării activităților centenare din care nu au lipsit concursuri tematice, activități cultural artistice desfășurate de elevi, dar și vizite documentare, una din ele fiind chiar Muzeul Unirii din Alba Iulia, unde elevii din Băișoara au fost impresionați de lecția istorică trăită acolo, din care nu lipsește pagina dedicată stegarului Ioan Arion, din Agriș, care a fost mitraliat de trupele maghiare în drumul său spre marele eveniment din Decembrie 1918.

Tragicul eveniment al delegatului din Agriș, a fost și subiectul piesei scrise de prof. Lucreția Presecan, pe care o interpretează cu patos și suficiente resurse artistice și recuzită scenică, trupa de teatru a elevilor amintitei școli.

Spectacolul ,, Crăciunul bunicilor’’, desfășurat joi, după amiază, în frumoasa sală de spectacole a Căminului cultural din Băișoara, a fost o reușită deplină și datorită faptului că au participat mai multe grupuri de elevi colindători din această zonă montană, iar sala cu pricina a găzduit și o interesantă expoziție cu cusături și alte piese artizanale realizate de mâinile îndemânatice ale mamelor și bunicilor de aici, nelipsind nici brădulețul frumos împodobit.

Au urcat pe scenă grupul elevilor colindători din Valea Ierii îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale, asemeni tuturor colidătorilor, ce au bucurat sufletele participanților cu alese colinzi de odinioară, dar și cu numeroase cântece de iarnă.

În aceeași notă a respectului față de tradițiile trecutului și respectului față de valorile contemporane, au fost prezentate publicului și piese muzicale pe versurile inegalabilului poet Adrian Păunescu, al căror suport liric a fost asigurat de chitara tinerei profesoare Irina Pop.

Dup ce una din fetițele grupului și-a prezentat ținuta cusută de mâinile bunicei, a urmat la colindat ,, Glasuri Hășdățene’’ cu tot ritualul primirii de către gazde, apoi grupul ,, Mlădițe Finișene’’ și ,, Vlăstarii’’ Băișorii, care au interpretat colinzi și în limbile franceză și engleză, dovedind de la această vârstă că suntem europeni. Toate aceste grupuri de elevi primind note maxime nu doar de la primarul interimar, Liviu Ghib, ci și de la numerosul public participant la acest important eveniment închinat Crăciunului, diplome de mulțumire și alte simboluri din partea organizatorilor coordonați de doamnele prof. Lucreția Presecan și Ioana Pandrea.

Trupa de teatru a școlii din Băișoara a prezentat piesa ,, Stegarul Ioan Arion din Agriș’’, iar preotul Ioan Mija, a colindat în numele seniorilor.

Și cum ospitalitatea românilor este proverbială mai ales în pragul apropiatelor sărbători, gazdele au invitat colindătorii la Casa țărănească, unde gospodinele Muntelui Băișorii: Adelina Ciredea, Sorina Felea, sprijinite de Ana Boca și alte doamne, au oferit celor prezenți gogoși, minciunele, diferite sortimente de prăjituri, slănină proaspătă, cârnați, caltaboși și alte bunătăți stropite cu un pahar de palincă și vin fiert.

Evenimentul a demonstrat că sentimentele ce încorporează trăiri magice își au suficiente reverberații și în zilele noastre.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie