contraste – contraste – contraste

Șase vaci furate polițistului din Căpuș

Hoții nu ocolesc persoanele echipate în uniformă. Evenimentul petrecut zilele trecute în localitatea Dumbrava, din comuna Căpușu Mare, confirmă faptul că hoții sunt mai… dibaci decât unii polițiști locali. Și cum carnea de vită cornută și laptele sunt scumpe, șmanglitorii de animale au… vizitat microferma polițistului local, Varga Erno, de unde au sustras cele mai reprezentative vaci cu lapte, din efectivul de 19 capete.

Joenele furate se aflau în vatra satului, într-un teren împrejmuit cu un păstor electric funcționabil, de unde au fost sustrase și încărcate în mijloc de transport auto, ajungând, poate, într-un abator, sau în alte… adăposturi. Deși proprietarul a cerut sprijinul profesioniștilor din Poliția Huedin, unde este arondată comuna Căpușu Mare, până acum nu se știe cine… mulge vacile familiei Varga, care s-a străduit de aproape 20 de ani să ajungă la aceste vaci ce dădeau 20 litri de lapte zilnic.

Și cum pe segmentul de drum al acestei comune nu există nicio cameră video, totul rămâne în ceață, ne spune păgubitul polițist local, Varga Erno, care evaluează cele șase cornute furate la suma de aproape 300 milioane lei.

Fântâna publică de la Șaula

La temperaturile năucitoare ale acestor zile, o fântână găsită la marginea drumului unde să-ți răcorești fața și să-ți stâmperi setea, este o norocoasă bucurie.

Un asemenea izvor al sănătății îl găsim pe drumul rutier, E-60, la intrarea în satul Șaula, unde lichidul vieții noastre, captat din adâncurile unui deal, asigură apa celor aflați în tranzit, dar și a multor locuitori din această zonă a comunei Izvorul Crișului. Prin grija administrației publice locale a comunei, această sursă de apă potabilă a fost bine amenajată prin ridicarea unor ziduri de protecție, placate cu piatră ornamentală, modernizarea tramei din jurul izvorului, dar și aducerea unor bănci și containere pentru nelipsitele…gunoaie. Pe frontispiciul acestui izvor se găsește gravat înscrisul lui Isaia : „Voi, toți cei însetați, veniți la ape… Veniți și cumpărați… fără bani și fără plată!” Din informațiile oferite de primarul comunei, Vasile Bodiș, potabilitatea apei este dată de analizele periodice, fapt ce ar trebui să se întâmple și la izvoarele de la Muntele Băișorii, Poiana Horea, Ghirișu Român și alte asemenea izvoare, de care primăriile ar trebui să se ocupe mai mult, cel puțin vara, pentru a nu deveni potențiale surse de îmbolnăvire.

Zi de zi, văzute în trafic

Pentru operativitatea muncii de documentare jurnalistică, sunt puține zilele anului când nu mă urc la volan, iar în trafic văd vrute și nevrute. Cu ceva timp în urmă, o bucureșteancă, ce conducea un Mercedes de ultimă clasă, și-a descărcat scrumiera limuzinei în timp ce stătea la semaforul de lângă Melody. Un alt tip, cu multe… corigențe în cei șapte ani de-acasă, deși eu mergeam cu 60 km/oră în localitatea Florești, el mă tot semnaliza cu faza lungă să-l las să mă depășească, deși nu aveam cum. Când m-a depășit pe la unitatea militară mi-a aruncat înjurături și semne obscene adunate, probabil, din mahalaua unde a primit educație.

Însă lucrurile sunt mult mai diversificate pe drumurile noastre. Bunăoară, așteptând să ies în trafic de la OMW Mănăștur, în cele 21 de mașini trecute prin fața mea, 14 conducători auto vorbeau la telefoane, din care 9 erau femei. Depășirile fără semnalizarea prealabilă par a fi o normalitate pentru unii, iar alții deschid total geamurile din spate și copiii stau cu bustul scos pe geam, expunându-se unor accidente cu urmări grave.

Desigur, știm toți că tocmai nerespectarea codului rutier menține România pe loc fruntaș la numărul de accidente soldate cu pierderi de vieți omenești, nu luăm aminte, iar dacă ar fi un sistem video de urmărire a faptelor reprobabile pe principale rețele rutiere din țară, bugetul României ar fi mult mai consistent.

Închei această rubrică cu imaginea autoturismului Logan CJ–14–CJC, al cărui conducător, la întrebarea de ce aruncă chiștocul pe jos, m-a sancționat cu un gest de lehamite și o scurtă înjurătură.

Rubrică realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie