Continuă bătălia pentru recuperarea averii lui Bánffy Miklós

Pretinsa urmaşă a contelui Bánffy Miklós continuă lupta în instanță pentru recuperarea a mii de hectare de teren şi pădure situate pe teritoriul oraşului Huedin şi a şase comune din zonă. După ce Judecătoria Huedin i-a respins toate acțiunile ce vizau recuperarea impresionantei averi pe care contele Bánffy Miklós a avut-o în aşa zisa „țară a Călăţii”, Jelen Tivadar Karolyne a atacat sentințele cu apel, sperând că Tribunalul Cluj îi va recunoaște dreptul de proprietate.

Jelen Tivadar Karolyne, în vârstă de 95 de ani, cu domiciliul în Tanger (Maroc), încearcă să recupereze mii de hectare de teren şi pădure situate pe raza oraşului Huedin şi a comunelor Beliş, Călăţele, Mărgău, Săcuieu, Poieni şi Ciucea. De pe raza oraşului Huedin, fiica lui Bánffy Miklós revendică mai multe zeci de hectare de teren şi pădure situate la limita cu judeţul Sălaj iar de la Călăţele sunt vizate 14 hectare de pădure şi păşune. Un alt proces deschis de Jelen Tivadar Karolyne are ca obiect retrocedarea a peste 200 de hectare de pădure şi teren la Bologa, comuna Poieni. Aici, fiica lui Bánffy Miklós mai vrea să obţină şi cetatea medievală Bologa, fostă posesiune a lui Mircea cel Bătrân.

Cele mai mari suprafeţe sunt revendicate de pretinsa urmaşă lui Bánffy Miklós în comunele Mărgău, Ciucea şi Săcuieu. La Mărgău sunt vizate peste 3000 de hectare de pădure şi păşune din zona localităţii Răchiţele iar la Săcuieu se solicită retrocedarea a aproape 2000 de hectare de teren şi păşune. De asemenea, peste 1000 de hectare sunt revendicate pe raza comunei Ciucea iar de la Beliş sunt vizate sute de hectare aflate în zona cătunului Dealu Botii.

Nonagenara a început demersurile de revendicare a miilor de hectare de teren și pădure din zona Huedinului în 2016, când a deschis o serie de procese de recunoaștere a dreptului de proprietate la Judecătoria de aici. Magistrații i-au respins însă cererile pe motiv că sunt neîntemeiate. Nonagenara nu a renunțat la lupta pe calea juridică și a atacat hotărârile Judecătoriei Huedin cu apel la Tribunalul Cluj. Până acum, instanța Tribunalului Cluj s-a pronunțat în cauzele privind comuna Mărgău și comuna Săcuieu, în ambele dosare fiind respinse apelurile.

Miklós Bánffy, conte de Losoncz, (n. 30 decembrie 1873, Cluj– d. 5 iunie 1950, Budapesta) a fost un politician maghiar, scriitor, grafician şi scenograf. Între 14 aprilie 1921 şi 19 decembrie 1922 a fost ministru de externe al Ungariei, în guvernul condus de Istvan Bethlen. A fost ultimul proprietar al Castelului de la Bonţida, membru al familie Banffy. Bánffy Miklós a fost căsătorit cu Váradi Aranka, care i-a născut o fetiţă, pe Katalin (Kató). Fata lui, Bánffy Katalin (Kathy Bánffy-Jelen) a fost căsătorită, după război, cu un ofiţer al armatei SUA.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Continuă bătălia pentru recuperarea averii lui Bánffy Miklós

  1. Scena9

    mai dragá „aiurel”
    sá vezi si sá nu crezi, cánd o sá-ti viná respectiva cu o sentintá de la un tribunal international….nu stiu de la care, o fi strasbourg, o fi den haag…

  2. Aiurel

    Atenție la termeni. A recupera înseamnă a reprimi, deci e vorba de ceva ce ai avut. Or, „nonagenara” se pare că n-a avut nimic din ce pretinde. Atunci, ce să „re-”? – Bine, „re-” fie… însă doar ca prefix la (lat.) vindicare 🙂