Construcţia Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie” stagnează din lipsă de fonduri

„Pe parcursul petrecerii în această lume, fiecare om ca individ şi ca persoană se confruntă mereu cu situaţii plăcute sau mai puţin plăcute. Între cele mai neplăcute situaţii cu care se poate confrunta omul este suferinţa, durerea cu multele ei forme. Credinţa oferită lumii de Mîntuitorul Iisus Hristos prin lucrarea Bisericii oferă omului puterea nădejdii, a speranţei pentru a face faţă oricărei forme a suferinţei.

O seamă de boli pot aduce persoana, omul, în stare de suferinţă totală: fizică, spirituală, socială, psiho-emoţională. Pentru a-i ajuta pe cei ajunşi în această stare de suferinţă şi pe cei apropiaţi lor să-şi păstreze demnitatea şi pentru a nu se socoti abandonaţi de societate au fost create serviciile de îngrijiri paliative”.

Am regăsit acest mesaj al PS Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi PS-Vasile-2Clujului, pe un pliant referitor la înfiinţarea, la Cluj-Napoca, a Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie”, proiect demarat anul trecut cu binecuvîntarea ÎPS Bartolomeu. Într-un interviu acordat ziarului Făclia în septembrie 2009 (cu puţin înainte să fie pusă piatra de temelie a centrului), PS Vasile vorbea, între altele, şi despre promisiunile de sprijin venite de la diverse firme şi regii, pentru ridicarea construcţiei.

În ce stadiu au ajuns acum lucrările de construcţie a Centrului de Îngrijiri Paliative, primul de acest fel din Cluj-Napoca, am încercat să aflăm tot de la PS Vasile Someşanul, iniţiatorul şi „sufletul” acestui proiect:

 – Aţi demarat, anul trecut, construcţia Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie”. Ştiu că aţi avut promisiuni de sprijin în acest proiect. Care este stadiul la care a ajuns construcţia?

– În momentul de faţă avem demisolul finalizat. Este o lucrare destul de pretenţioasă şi de costisitoare, şi în momentul acesta nu mai avem banii necesari pentru a continua lucrările.

Potrivit unor promisiuni, aşteptam un sprijin din Fondul de Solidaritate Socială. În condiţiile actuale de criză n-am Nectarie-1mai avut acces la finanţare, astfel că, deocamdată, am oprit lucrările.

– De cînd stagnează lucrările de construcţie la Centrul „Sf. Nectarie”?

– Lucrările stagnează de la începutul anului, pentru că demisolul l-am finalizat în decembrie anul trecut. Acum sîntem în căutare de materiale de construcţie de la diferiţi spronsori, căutăm sprijin financiar de unde putem.

– Poate că oamenii încă nu ştiu: de ce este atît de important să avem în Cluj un centru de îngrijiri paliative?

– Îngrijirile paliative sînt îngrijiri intrate deja în practica statelor occidentale. Deja, ele au tradiţie în aceste îngrijiri care vizează atît componenta medicală, cît şi cea spirituală. Se pune problema demnităţii omului în momentele poate cele mai critice, la ieşirea din viaţă. Sînt unele boli incurabile care, mai repede sau mai tîrziu, aduc omul în stadiul acesta… final, al vieţii sale pămînteşti. Sigur că în aceste momente, omul bolnav, ajuns în faza aceasta, pe lîngă că este descurajat ca urmare a faptului că boala lui nu a putut fi vindecată, mai are şi o seamă de frămîntări, de nelinişti sufleteşti. Or îngrijirile paliative vin tocmai în direcţia aceasta, de a-i ajuta pe oameni să îşi lămurească problemele interioare, să facă faţă cu demnitate la momentele acestea mai… speciale, ale vieţii.

Sigur, noi ne-am gîndit în primul rînd la cazurile sociale. De multe ori bolile acestea severe îi găsesc pe oameni şi în situaţii sociale mai speciale. Nu toţi au suportul familiei, nu toţi au posibilităţile materiale necesare pentru a face faţă unei boli ajunse în stadiu final.

Unde mai există, în ţară, astfel de centre?

– La Braşov funcţionează de mai mulţi ani Centrul de Îngrijiri Paliative „Speranţa”, care deja este un centru de excelenţă chiar pentru Europa. A fost înfiinţat cu sprijin din afară şi funcţionează de mai mulţi ani cu mare eficienţă.

La Bucureşti, tot aşa, există Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfînta Irina”. Centrul a fost înfiinţat de dl prof. univ. dr. Pavel Chirilă, care este şi preşedintele Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine „Christiana”. Deocamdată sînt doar două centre, bine organizate şi care funcţionează cu mare eficienţă şi impact.

– Aţi avut, pînă acum, sprijinul autorităţilor locale în acest proiect?

– De la început, proiectul a fost bine primit atît de lumea medicală, mai cu seamă de cei care au tangeţă cu astfel de cazuri – şi amintesc aici Institutul Oncologic din Cluj, rectoratul UMF, Direcţia de Sănătate Publică Cluj, cît şi de autorităţile locale. Am găsit înţelegere atît la Prefectură, personal la dl prefect Florin Stamatian, cît şi la Consiliul Nectarie-3Judeţean, la dl Alin Tişe, sau la Primăria muncipiului Cluj-Napoca, la dl primar Sorin Apostu. Speranţa noastră este să găsim posibilitatea angajării unei finanţări europene, pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, de la Cluj. Deocamdată însă, n-am găsit calea.

– Concret, ce ajutor vă este necesar acum pentru a continua lucrările începute în 2009 la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”? Vă întreb gîndindu-mă că oameni generoşi care vor citi aceste rînduri şi care au posibilitatea de a ajuta, poate, cine ştie, îşi vor oferi ajutorul…

– În primul rînd ar fi nevoie de bani, pe care noi, deocamdată, nu vedem de unde să-i găsim. Căutăm o soluţie de accesare a unor fonduri europene pe proiecte de natura aceasta, sau dacă nu, să găsim, prin sponsorizări, materiale de construcţie. Avem cîteva semnale, am primit o cantitate de fier beton de la Cîmpia Turzii, apoi, tot aşa, prin sponsorizare, am primit o cantitate de cărămidă. Avem nevoie de lemn de construcţie, este nevoie de ciment… Ce să vă mai spun? Noi am întocmit o listă cu aceste necesităţi, pe care o distribuim societăţilor comerciale care lucrează cu astfel de materiale, în speranţa că ne vor ajuta.

Avem relaţii şi cu unele biserici din Germania, cu Biserica Evanghelică Luterană, cu Biserica Catolică, şi acestea, prin anumite fundaţii sau asociaţii ne-au fost întotdeauna aproape, ne-au sprijinit în proiectele noastre de asistenţă medico-socială. Chiar acum, recent, am primit o donaţie de 1.000 euro de la asociaţia internaţională Bildungs-und Sozialwerk e.V, reprezentată de profesorul universitar Heinrich Schnatmann.

– Să sperăm că ajutorul de care mai aveţi nevoie va veni, cel puţin în parte, şi din ţară. De aceea, reamintim că, aceia care vor dori să sprijine, cu bani, construcţia Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, o pot face în cele două conturi deschise la Banca Transilvania, cod fiscal 4547095: RO57 BRTL 01301205P1291801 (în lei) şi RO07 BTRL 01304205P12918XX (în euro). Costul estimat al investiţiei (inclusiv al dotării) este de 2.212.850 euro.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie