Consecinţele nefaste ale imigraţiei asupra infrastructurii

Creşterea masivă a populaţiei provocată de imigraţia în masă ar putea pune presiune asupra infrastructurii din Marea Britanie şi conduce în cele din urmă la scăderea standardelor de viaţă, potrivit unui raport.

În analiza sa pentru think tankul Civitas, expertul în economie de la Cambridge Robert Rowthorn argumentează că actualele beneficii financiare ale imigraţiei, inclusiv salarii mai mari, creşteri ale PIB-ului şi o “rată de dependenţă” mai scăzută a persoanelor care reclamă pensii sociale, vor fi depăşite de presiunile unei populaţii mai mari.

Imigraţia netă din UE se află în prezent în jurul a 130.000 de persoane pe an şi, în timp ce sosirile din Polonia se aşteaptă să scadă, numărul imigranţilor proveniţi din România şi Bulgaria sînt considerate “improbabil” să scadă.

“Creşterea neîngrădită a populaţiei va avea în cele din urmă un impact negativ asupra standardului de viaţă prin efectele sale de mediu precum supraaglomerarea, congestionarea şi pierderea de confort”, a explicat profesorul Rowthorn. “Astfel de efecte negative vor cîntări în cele din urmă mai greu în balanţă faţă de salariile mărite ce rezultă aparent din imigraţia în masă”, a adăugat el.

Conform Biroului Naţional de Statistică, un “scenariu cu o imigraţie ridicată” s-ar putea traduce prin creşterea populaţiei Marii Britanii cu 20 de milioane în următorii 50 de ani şi cu 29 de milioane în următorii 75 de ani, deşi cifra actuală ar putea fi mult mai redusă.

Aceste numere ar avea un impact asupra locuinţelor, terenurilor, şcolilor, spitalelor, resurselor de apă şi de transport. Cu toate acestea, studiul admite faptul că pentru moment imigraţia are un efect pozitiv asupra economiei britanice, mărind PIB-ul şi revigorînd o populaţie îmbătrînită prin creşterea proporţiei de locuitori activi.

Dar profesorul Rowthorn avertizează că dacă viitorii imigranţi nu vor reuşi să obţină locuri de muncă pe o piaţă saturată sau dacă le vor lua locul muncitorilor locali în industriile cu calificare redusă, situaţia se va schimba. “Singurul lucru care este cert este că imigraţia, dacă va continua la nivelul actual, va conduce la o creştere a populaţiei mult mai rapidă şi la un PIB total mult mai mare decît în mod normal, ceea ce va pune presiune asupra infrastructurii şi mediului”.

Articole din aceeasi categorie