Confesiunile unui călău chinez

 “De fapt nu este atît de greu cum se crede văzut din afară. Avem toţi puşti şi ne plasăm la patru metri distanţă de condamnat, separaţi de o barieră de un metru. Ochim, apăsăm pe trăgaci şi asta e tot”. Cu o rutină înspăimîntătoare – aşa îşi prezintă confesiunea unul din numeroşii călăi care în fiecare an execută în China mii de condamnaţi la moarte.

Deşi autoritarul regim de la Beijing nu dezvăluie cifra celor executaţi anul acesta – peste 2.000 potrivit calculelor lui Amnesty International – neobişnuita mărturie a călăului Hu Xiao a fost publicată într-un ziar chinez .

96 de ţări au abolit pedepasa cu moartea. Totuşi Amnesty International a contabilizat 23 de ţări care au executat 527 de persoane anul trecut, ceea ce presupune înmulţirea ţărilor, dar o scădere a cifrei de execuţii faţă de cele 714 desfăşurate anul anterior. Sînt cifre care nu includ China. Din 2004, cînd deputatul Chen Zonglin a recunoscut că anual sînt executaţi circa 10.000 de deţinuţi, China a redus aplicarea pedepsei capitale prin controale legale mai mari, precum revizuirea tuturor sentinţelor de către Curtea Supremă, care a găsit probleme la 15 la sută din sentinţele dictate în 2008 şi interzicerea confesiunilor smulse sub tortură. Dintr-o mai mare grijă umanitară, China a început să introducă injecţia letală în locul plutonului de execuţie.

Majoritatea execuţiilor sînt pentru crime violente sau jafuri, alături de traficul de droguri şi corupţie. În prezent judecătorii chinezi pot condamna la moarte pentru 68 de crime din care 44 fără violenţă. Beijingul prevede să renunţe la execuţie în cazul a 13 “crime economice”, care nu implică vărsare de sînge. Scăderea numărului de execuţii nu înseamnă că pedeapsa capitală va dispărea în China.

Articole din aceeasi categorie