Conferință ASCOR: “Întristarea voastră se va preface în Bucurie”

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Cluj Napoca, împreună cu Parohia “Sfântul Mina” din cartierul Bună Ziua organizează vineri, 10 mai, o întâlnire a tinerilor cu Maica Siluana Vlad – coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași.

Întâlnirea va avea loc de la ora 20:00, în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cartierul Mărăști (Str. Teodor Mihali nr. 58-60). Maica Siluana va purta un dialog cu tinerii și va susține o conferință cu tema “Întristarea voastră se va preface în Bucurie” (Ioan 16, 20).

Potrivit ASCOR, Maica Siluana a crescut într-o familie de țărani din Bărăgan. A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din București, însă nu s-a identificat cu ideile filosofice ale vremii. După o experiență de cadru didactic în învățământ (a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galați), Maica Siluana „nu s-a putut supune sistemului”, pe care l-a considerat o formă inferioară de învățare a lucrurilor care sunt importante în viață, și s-a apropiat de Biserică.

Până la 30 de ani, maica Siluana declară că a fost atee. A fost, totuși, atrasă de misiunea filantropică. După ce a primit haina călugăriei la 39 de ani, în anul 1993, la Mănăstirea Christiana, a fost aleasă de ÎPS Teofan ca stareță a Mănăstirii Jitianu, de lângă Craiova, de unde a cutreierat în lung și în lat școlile și închisorile, în căutare de suflete pierdute pe care să le ajute.

A urmat ca maica Siluana, împreună cu maicile din mănăstire, să își continue  misiunea în Iași, unde se și află în prezent. Rolul centrului pe care îl păstorește aici este acela de a găsi o cale de comunicare cu semenii de azi, aflați în nevoie, dar care nu sunt apropiați de Biserică și de Dumnezeu. Activitatea de consiliere în cadrul centrului este centrată pe categorii de oameni aflați în dificultate: consiliere pentru tinerii care caută răspunsuri tipice vârstei, pentru detinuți, pentru femeile care sunt afectate de suferința post-avort sau pentru grupuri de tineri cu tulburări psihice, aflate în tratament.

A ținut nenumărate conferințe în țară și în comunitățile de români din străinătate. Maica Siluana a mai fost invitată de către ASCOR Cluj și în 2008 și în 2017, când a vorbit despre „Sursa depresiei omului modern”, respectiv despre „Trăirea ortodoxă în lumea de azi”.

Articole din aceeasi categorie