Conducerea SCJU Cluj răspunde acuzațiilor ministrului Sănătății

Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență, conf. dr. Adela Golea, a răspuns luni, într-o conferință de presă, acuzațiilor ministrului Sănătății, Sorina Pintea, făcute după vizita inopinată a acesteia, la spital.

„S-a spus că UPU este supraaglomerat. Știm acest lucru, dar știm și că UPU nu beneficiază de fonduri de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fonduri pentru reparații capitale și extensii servicii de urgență, pentru că ni s-a spus că se va  construi spitalul regional, și atunci cele trei UPU, din Craiova, Cluj și Iași, nu vor mai beneficia de aceste finanțări. Am beneficiat în schimb, prin Banca Mondială, în perioada 2017 – 2018, de dotare cu aparatură medicală. Reparațiile și recompartimentările care au fost făcute în UPU, în perioada 2014-2018, s-au făcut cu fonduri de la Consiliul Local ori din venituri proprii. Fondurile pentru achiziționarea CT-ului și a RX-ului din UPU au fost alocate de către Ministerul Sănătății” – a declarat conf. dr. Adela Golea

Referitor la transportul pacienților între pavilioane, directorul medical al SCJU Cluj a precizat că pacienții nu pleacă, acum, din UPU, pentru investigații, deoarece au în UPU și laborator de analize, au și CT și RX și ecograf, „ci pleacă din UPU pentru internare în alte pavilioane ale spitalului (care, așa cum știm, sunt 33 și se întind de la 50 de metri de UPU până la 2,5 km de UPU!) sau pleacă pentru consulturi la alte spitale din Cluj, acolo unde Spitalul Județean nu are specialități”. „Spitalul a încercat să rezolve aceste probleme de transport și avem acreditate două ambulanțe de tip A1-A2, pentru transportul neasistat al pacienților între clădirile acestuia. Aceste ambulanțe funcționează de luni până vineri, în două ture (8:00 – 16:00, 12:00 – 20:00), neputându-se suplimenta încadrarea de șoferi (pentru a se lucra 24h/24), din cauza faptului că, până la semnarea contractului cu CAS Cluj, nu se pot face angajări. În 2015-2016, spitalul a formulat solicitări adresate Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru aprobarea unei mașini de tip C pentru spital (pentru transport asistat). În acest sens, spitalul a alocat fonduri pentru echipamentele medicale din dotarea mașinii, însă propunerea nu a fost acceptată” – a declarat conf. dr. Adela Golea, adăugând și că în statul de funcții al spitalului nu există ambulanțier, dar există, în statul de funcții aprobat, poziția de „șofer autosanitară”.

Referitor la secțiile clinice Ortopedie – Traumatologie I – II, dr. Golea a declarat că, în vederea racordării la noile cerințe de asistență medicală, conducerea spitalului a formulat o solicitare de modificare de structură a secțiilor, care include unificarea celor două secții de ortopedie. „Pentru 2019, printre proiectele de modernizare demarate se află și etajarea clădirii Secțiilor Clinice Ortopedie – Traumatologie I-II, relocarea și modernizarea blocului operator (BO) și ATI, reamenajare spații ocupate de BO existent, reabilitarea și modernizarea clădirilor și instalațiilor aferente, amenajarea accesului auto ambulanțe și a liftului exterior. Proiectul are o valoare totală de aproape 30 milioane de lei, iar spitalul a solicitat de la Ministerul Sănătății (adresa nr. 3587/07.02.2019) și Consiliul Județean (adresa nr. 5230/B/10.04.2019) suma de aproximativ 29.200.260 lei, iar de la Consiliul Local (adresa nr. 8076/02.04.2019) s-a solicitat suma de 1.500.000 lei. Până în acest moment, Consiliul Județean a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. În continuare, de la Ministerul Sănătății nu există un răspuns” – a declarat directorul medical al SCJU Cluj.

În ce privește imaginile surprinse de Sorina Pintea în curtea spitalului, conf. dr. Adela Golea a precizat că acestea sunt din zona de depozitare a mjloacelor fixe și a obiectelor de inventar propuse pentru casare. „Pentru casarea/ înstrăinarea acestora, conform legii, este necesar avizul Ministerului Sănătății, aviz pe care nu l-am primit încă. Din păcate, spitalul nu dispune de o hală pentru depozitarea aparaturii propuse pentru casare” – a spus dr. Golea.

Directorul medical al SCJU Cluj a mai precizat că, în ce privește organizarea asistenței medicale de urgență, inclusiv cea ortopedică, având în vedere structura pavilionară, spitalul a implementat un protocol de politraumă și traumatisme severe (fracturi deschise complexe): „Înainte de implementare, protocolul a fost trimis Ministerului Sănătății pentru avizare, dar Ministerul Sănătății și-a declinat compentența în această speță, argumentând că implementarea protocolului intră în sfera de decizie a conducerii spitalului. De asemenea, la nivelul centrului universitar medical din Cluj-Napoca, în 2018, s-a reorganizat Unitatea Funcțională Regională de Urgență (UFRU). Prin acordul UFRU se stipulează reorganizarea intervențiilor acute cât mai aproape de UPU (în speță în clădirea Chirurgie I). Documentul a fost agreat și semnat de toate spitalele de urgență cuprinse în OMS 1085/2012 și OMS 1764/2006, fiind apoi semnat de Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj și aprobat de către Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie