“Comorile României” pot fi văzute la Turda

O expoziţie de fotografie care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România va fi vernisată sâmbătă, 18 august, la Muzeul de Istorie din Turda. Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri va avea loc începând cu ora 11, fiind inclus în programul de manifestări din cadrul Zilelor Municipiului Turda.

Expoziţia de artă fotografică „Comorile României” este una itinerantă, fiind deja prezentată în muzee şi instituţii de cultură din Transilvania, Maramureş şi Oltenia.

Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil,intangibil şi natural ale României. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiaza cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Expoziţia „Comorile României” cuprinde peste 70 de lucrări de artă fotografică realizate de fotograful Ilie Tudorel.

Lucrările, unele de mari dimensiuni, prezintă cele mai valoroase locaţii, monumente sau sit-uri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): fortăreţe dacice din Munţii Orăştie, biserici de lemn din Maramureş, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara şi Manăstirea Hurezi. În imagini mai este prezentat şi patrimoniul natural (locaţii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi ( Strâmbu-Baiuţ şi Groşii Ţibleşului).

Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale, ritualul căluşului, practicile culturale asociate zilei de 1 martie.

Pentru a completa imaginea de ansamblu, în cadrul patrimoniului tangibil mai sunt prezentate şi câteva din locaţiile aflate pe lista tentativa (preliminară) UNESCO: bisericile bizantine şi post-bizantine de la Curtea de Argeş, biserica Densuş, Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, oraşul istoric Alba Iulia, centrul istoric al oraşului Sibiu, culele din Valahia Mica (Oltenia), Masivele Retezat si Rodnei etc.

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic de Ilie Tudorel se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care dispune poporul român în anul Centenarului şi pot  fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Expoziţia de la Turda va putea fi vizitată sâmbătă între orele 11-20, iar accesul este gratuit.

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 86 de expoziţii de arta fotografică, din care 38 de expoziţii personale şi 48 expoziţii de grup în diverse aşezaminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.

C.P.

Articole din aceeasi categorie