Comisia CJ, faţă în faţă cu contractul încheiat cu Nokia

• Membrii comisiei au semnat un contract de confidenţialitate •

Comisia Nokia, instituită la nivelul Consiliului Judeţean, s-a întrunit, ieri, pentru a analiza contractul cu compania finlandeză. În cadrul şedinţei membrii comisiei au fost informaţi asupra prevederilor contractului cu Nokia, urmînd ca pînă săptămîna viitoare – cînd va avea loc următoarea întîlnire -, să îşi formuleze puncte de vedere asupra clauzelor prevăzute de acesta, precum şi asupra consecinţelor sociale generate de închiderea fabricii de la Jucu.  „Am discutat şi despre problemele sociale generate de plecarea Nokia şi am decis, în condiţiile în care în contract nu se regăseşte această prevedere în sarcina Consiliului Judeţean, să ne implicăm în negocierile derulate între sindicate şi Nokia. De asemenea, am stabilit poziţia Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte negocierile cu Nokia referitor la preluarea halelor în care fabrica şi-a desfăşurat activitatea”, a declarat, la sfîrşitul întîlnirii, preşedintele CJ, Alin Tişe, subliniind că se va analiza şi care sînt măsurile pe care CJ trebuie să le ia avînd în vedere această reziliere unilaterală din partea Nokia. Totodată, Tişe a precizat că, în prezent poartă discuţii referitor la o posibilă preluarea a halelor Nokia de către un alt investitor. „Halele au fost construite de Nokia, iar în contract nu se face referire la ele. Vom căuta un investitor care să dorească să preia aceste hale, să desfăşoare activităţi de producţie. În acest fel s-ar rezolva şi problema socială”, a precizat liderul consilierilor PSD, Valentin Cuibus. Potrivit acestuia, comisia mai analizează şi posibilitatea recuperării unei părţi din sumele investite de autorităţile române în vederea locării Nokia. „Noi vom încerca două lucruri: să vedem în ce măsură putem găsi  clauze în contract care să nu fie îndeplinite şi care să ne permită, dacă va fi posibil, recuperarea unora din sumele investite, de la Nokia sau din Fondul european de globalizare, iar pe de altă parte, să găsim variante pentru rezolvarea problemei sociale a oamenilor de acolo”, a spus Cuibus, precizînd că contractul nu cuprinde clauze sociale care, la fel ca la marile companii, fiind tratate separat, cu sindicatele, în contractele colective de muncă.
„Acum a fost doar o primă citire a contractului. Ne vom întîlni şi la începutul săptămînii viitoare şi de cîte ori va fi nevoie pentru a analiza fiecare punct în parte. Apoi vom întocmi un raport pe care îl vom prezenta în plenul şedinţei CJ din această lună”, a adăugat Cuibus.
În ceea ce priveşte clauzele contractuale, Cuibus spune că atît partea română, cît şi cea finlandeză au respectat, în mare măsură, clauzele existente în contract.
Întrebat care au fost facilităţile de care a beneficiat firma finlandeză, Cuibus s-a limitat să spună că „au solicitat facilităţile pe care o firmă multinaţională le cere”.
Precizăm că membrii comisiei au semnat un angajament de confidenţialitate, care nu le permite să discute despre clauzele prevăzute în contractul cu Nokia.

    Preşedintele CJ, Alin Tişe, a afirmat că în prezent se poartă discuţii cu mai mulţi investitori în vederea locării acestora în parcul industrial Tetarom III. „În ceea ce priveşte posibilitatea sosirii altor investitori în parcurile noastre industriale pot să vă spun că discuţiile sînt în prag de finalizare cu două societăţi. În ultimul timp toată lumea se grăbeşte să prezinte noi investitori în parcurile noastre industriale. Negocierile pe care le derulez în calitate de preşedinte al CJ sînt avansate şi, în curînd, vom fi în măsură să realizăm o informare oficială cu privire la rezultatele acestora”, a adăugat Tişe.
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie