Comemorarea genocidului armean

În fiecare an, la 24 aprilie, armenii din întreaga lume comemorează primul genocid al sec. XX: masacrarea a un milion și jumătate de armeni de către Imperiul Otoman.

Anul acesta, prin binecuvântarea SS Catolicos al Tuturor Armenilor, Patriarh Suprem  Karekin al II-lea, în 23 aprilie, ora 21:00 – ora Armeniei (20:00 – ora României), armenii vor stinge în casele lor luminile și vor aprinde lumânări. La aceeași oră, timp de 3 minute, vor răsuna clopotele bisericilor armene.

În 24 aprilie, la ora 12:00 – ora Armeniei (11:00 – ora României), se va ține un minut de reculegere în memoria martirilor Genocidului Armean, după care din nou vor răsuna clopotele bisericilor armene, cu o durată de trei minute – a anunțat Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, printr-un comunicat postat pe Facebook.

„Împreună cu toate eparhiile armene din toată lumea, și Eparhia Armeană din România va participa la acest ceremonial. În 23 și 24 aprilie, la orele menționate, vor răsuna și clopotele Catedralei Armene Sfinții Arhangheli din București și ale tuturor bisericilor Eparhiei Armene din România. În 24 aprilie, ora 11:00, se va ține rugăciune către sfinții noștri martiri de către PS Episcop Datev Hagopian, pentru a fi mijlocitor la Domnul pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile care vor veni, și vor fi depuse flori la Hacikarul ridicat în memoria martirilor Genocidului” – se precizează în comunicat.

Arhiepiscopia Bisericii Armene din România îndeamnă credincioșii, „în condițiile grele create de pandemie”, să se unească prin rugăciuni cu clericii lor și să ceară, prin mijlocirea  sfinților martiri, „ca bunul Dumnezeu să ne dăruiască sănătate, pace și viață fără primejdii”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie