Colocviu naţional de arheologie la Muzeul de Istorie Turda

muzeu bunLa sfîrşitul săptămînii trecute, Muzeul de Istorie din Turda a găzduit un colocviu naţional de arheologie cu tema „Viaţa cotidiană a soldatului roman în castrele din Dacia”.

Cu acest prilej a fost vernisată expoziţia temporară „Industria ceramică la Potaissa”. Participanţilor la colocviu, arheologi din toată ţara, organizatorii le-au oferit prilejul să „facă cunoştinţă” cu atelierul de gastronomie romană, realizat de Muzeul de Istorie din Turda, în parteneriat cu Asociaţia Transilvania Fest. Vizitatorii au putut degusta produse preparate după reţetele lui Apicius, din secolul IV d. Hr. Actorii atelierului teatral „Ion Raţiu” au asigurat „latura interactivă şi atractivă a evenimentului”.

Expoziţie: Industria ceramică la Potaissa

La periferia oraşului Turda, pe “Dealul Zînelor” s-a dezvoltat un adevărat centru industrial cu ateliere pentru produs ceramică, în timpul boom-ului economic, determinat de transferarea Legiunii a V-a, Macedonica, de la Troesmis la Potaissa, în timpul lui Marcus Aurelius (169 d. Hr.). O cantitate impresionantă de artefacte (vase de uz comun şi de lux, jucării, opaiţe, unelte de olar, fibule, monede, piese mărunte din bronz şi os) provin din vechile descoperiri de la finalul secolului al XIX-lea şi de la începutul secolului XX, dar mai ales din cercetările arheologice făcute în anii 2005-2006. Pe o arie de circa 2500 metri pătraţi s-au descoperit 20 de cuptoare de ars ceramică şi un bogat material arheologic specific acestui meşteşug.

O latură importantă a vieţii cotidiene este ilustrată de aceste artefacte. Producţia atelierelor ceramice ajungea în bucătăria şi pe masa locuitorilor Potaissei (vase de uz comun şi vase de lux), în mediul sacru al templelor şi al necropolelor (vase de cult, vase de libaţii, vase cu ofrande). Produsele coroplasticei decorau casa (statuetele de ceramică) sau erau bucuria copiilor (jucăriile din lut ars). Lumea celor vii, lumea celor morţi şi lumea divină erau servite deopotrivă. „Valorificarea acestor artefacte este un mijloc de introspecţie antropologică la cele mai variate nivele, asupra societăţii care le-a produs şi utilizat, reflectînd nu doar utilitatea, căile de influenţă şi distribuţie etc., ci şi puterea economică şi gustul estetic” a apreciat directorul Muzeului de Istorie din Turda, Mariana Pîslaru, însemnătatea produselor din ceramică descoperite în castrul roman de la Potaissa, ce fac obiectul expoziţiei.
„Industria ceramică la Potaissa” este deschisă cu începere din 17 octombrie la muzeul turdean.

mancare romanaBucătărie romană la Muzeul de Istorie din Turda

Participanţii la vernisajul expoziţiei „Industria ceramică în Potaissa” eveniment petrecut vineri, 17 octombrie, la Muzeul de Istorie din Turda, au avut ocazia să mănînce ca şi romanii.

Expoziţia culinară realizată de asociaţia Slow Food Transilvania, a cuprins mîncăruri preparate după reţetele lui Apicius, cunoscut în istorie drept „bucătarul romanilor”.

Printre felurile oferite participanţilor la evenimentele organizate vineri la muzeul turdean, cine s-a încumetat să mănînce ca şi romanii a putut gusta pasta de brînză de capră, asezonată cu ierburi proaspete, cele două varietăţi ale salatei de linte, cu cimbru şi busuioc, sau cea de linte roşie cu pătrunjel. Printre felurile de mîncare trecute în revistă de către autoarea preparatelor culinare din bucătăria romană, Claudia Roşca, de la asociaţia Slow-Food Transilvania, s-au aflat diverse feluri de „pîinici rituale”: cu ierburi, cu brînză dulce de vacă şi cu miere, cu seminţe de in, susan, cimbru şi busuioc.

Din reţetele lui Apicius se desprinde concluzia că romanii erau mari amatori de ouă fierte, iar uleiul de măsline şi sarea neiodată se foloseau în mod obişnuit pentru gătit.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie