Colapsul sovietic versus colapsul UE: prăbuşirea europeană va fi şi mai necontrolabilă

În acelaşi timp cînd Rusia marchează 20 de ani de la colapsul Uniunii Sovietice, Occidentul începe să vorbească serios despre posibilitatea colapsului Uniunii Europene. La fel ca în cazul colapsului sovietic, cu cît politicienii încearcă mai mult să salveze UE, cu atît mai puţin viabilă devine aceasta, este de părere Boris Kagarliţki, directorul Institutului de studii asupra globalizării.

UE este ameninţată cu dezintegrarea chiar de instituţia despre care se presupune că trebuie să unifice şi să consolideze continentul – moneda comună europeană.

La începutul anilor 2000 mulţi economişti, inclusiv semnatarul articolului, au susţinut că încercarea de a integra ţări cu economii şi naţionalităţi diferite într-un sistem financiar unic nu va duce la o unitate mai mare ci la o conflictualitate sporită. Ei au susţinut, de asemenea, că euro va genera inflaţie în ţările mai puţin dezvoltate din sudul UE, care se va extinde ca o plagă la vecinii lor mai dezvoltaţi din nord, şi că politicile financiare care vizează austeritatea şi menţinerea unui curs de schimb stabil pentru euro vor strangula economiile din Grecia, Spania şi Portugalia.

Din păcate, aceste previziuni s-au adeverit, este de părere expertul rus. Sistemul financiar unificat a condus la o realocare a capitalului în favoarea Germaniei, cea mai puternică economie europeană, în timp ce ţările cu cele mai slabe economii au suferit deficite financiare constante şi au fost nevoite să împrumute sume din ce în ce mai mari, fapt ce le-a împins în pragul falimentului. Mulţi au sperat că integrarea va îmbunătăţi performanţa ţărilor europene mai puţin dezvoltate, dar acest lucru nu s-a întîmplat.

Între timp, ţări cu economii mai slabe au fost tentate să utilizeze orice pîrghie politică de care dispuneau pentru a-şi îmbunătăţi statutul în cadrul UE. Acest lucru a fost un factor important în colapsul URSS şi ar putea avea un impact similar asupra UE.

Faptul că Germania şi Franţa propun întărirea integrării financiare ca mijloc de depăşire a crizei dovedeşte doar că politicienii nu au învăţat nimic din crizele recente. Rigidizarea cererilor făcute de instituţiile financiare şi politice nu va face decît să adîncească decalajul dintre aceste instituţii. Mai rău, va scădea nivelul de trai al oamenilor.

Este interesant să se compare UE cu fosta Uniune Sovietică. În multe privinţe, UE este în mai mică măsură un organism integrat comparativ cu URSS. Instituţiile sociale, culturale şi economice erau mai omogene în societatea sovietică, dar sub presiunea reformelor de piaţă, republicile sovietice diversificate etnic au început să fie repede în dezacord.

Din punct de vedere istoric, forţele pieţei au divizat grupurile sociale. Bruxellesul a fost mai mult sau mai puţin capabil să facă faţă acestor forţe dezbinatoare atunci cînd economia era în plină expansiune, dar într-o recesiune situaţia s-a înrăutăţit considerabil.

Din păcate, mai degrabă decît să se recunoască problema şi să se instituie reforme pentru a corecta efectele negative ale politicilor recente, liderii europeni încearcă şi mai mult să-şi pună în practică ideile eşuate, potrivit analistului rus. Rezultatul va fi dezastruos, crede acesta.

Constituţia sovietică le-a acordat republicilor dreptul de a se separa, dar Constituţia UE nu oferă acelaşi drept. Acest lucru înseamnă doar că dacă UE începe să se dezintegreze, colapsul va fi şi mai haotic şi necontrolabil decît colapsul Uniunii Sovietice, prezice expertul rus.

Articole din aceeasi categorie