Cojocna: Se caută tratamente pentru drumuri… bolnave

La nici 25 de km distanță de marea metropolă transilvană există o modernă și primitoare stațiune balneoclimaterică unde suferinzii, în mare parte vârstnici, se duc pentru a-și ameliora durerile, în timp ce tineretul și oamenii sănătoși preferă oaza de agrement întinsă pe cele 750 de mii de mp amenajați prin programe europene.

Băile Cojocna sunt un mic litoral al județului nostru în acest anotimp dominat de zile caniculare, deoarece stațiunea dispune de două lacuri sărate, plaje cu nisipuri, cabine de duș, bazin de înot pentru copii cu arteziană și instalații pentru joacă, iar cei ce vor să facă sport  au la dispoziție două terenuri de tenis cu zgură și altele două sintetice pentru fotbal, toate dotate cu nocturnă.

Tot acolo există un restaurant cu terase și sute de locuri de parcare pentru autoturisme, dar și un pavilion cu băi calde și utilitățile necesare, ce funcționează pe tot timpul anului.

Aceste ape tămăduitoare ale lacurilor saline formate în exploatările de sare ce datează de pe vremea romanilor au proprietăți terapeutice pentru afecțiunile reumatismale, artroze, poliartroze, spondiloze, afecțiuni pulmonare, endocrine și ginecologice.

Ce nu are această stațiune, dar și localitatea Cojocna, unde este dezvoltat acest sector de turism balnear de câțiva curajoși întreprinzători, sunt drumurile, ca în multe alte locuri din județul Cluj.

DJ – 161 A, de la Moriști până la ieșirea din Cojocna, spre Iuriu de Câmpie, este…„bolnav” de zeci de ani, iar suferințele lui sunt transmise, zilnic, atât celor ce vin aici, cât și mijloacelor de transport.

Pe o porțiune a drumului cu pricina mergi ca pe o apă învolburată și dai cu capul în plafonul autoturismului dacă te hazardezi să circuli cu viteza a doua sau a treia.

Unii localnici spun că starea mizerabilă a acestui drum județean este un semn al pedepsei politice aplicată primarilor ce s-au perindat aici, afirmație la care nu prea subscriem deoarece la Cojocna a ocupat acest fotoliu PSD, PDL, iar acum un țărănist care, din câte se pare, a trecut în banca ALDE.

Viceprimarul comunei, Eugen Rotund și administratorul Băilor Cojocna, Dorel Timofte, spun că au făcut, de ani de zile, toate diligențele necesare către Consiliul Județean pentru reabilitarea acestui drum, însă studiile geotehnice nu se mai termină, iar plombările sunt făcute de mântuială.

Cert este faptul că accesul greoi spre această Stațiune Balneară cu o capacitate de peste 3000 de locuri, se face pe un drum de care răspunde Consiliul Județean, ce ar trebui să-și trimită de urgență „ambulanțele” acolo, deoarece de această investiție de milioane de euro trebuie să profite atât Băile Cojocna, dar și populația Clujului.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie