CNE: Stimați guvernanți, începem sau nu școala?

Consiliul Național al Elevilor reacționează la declarația premierului Ludovic Orban, potrivit căruia Guvernul ia în calcul începerea cursurilor în regim online până la data de 1 octombrie, atunci când elevii se vor întoarce fizic la școală.

„Considerăm că această propunere dă dovadă de o iresponsabilitate imensă din partea Executivului, care a demonstrat că nu poate să realizeze o simplă analiză a stării de fapt din teritoriu. Scenariul roșu care ar urma să fie impus de la centru (deși, conform tuturor declarațiilor din această vară, decizia de redeschidere a școlilor se ia la nivel local) reflectă întru totul lipsa asigurării măsurilor igienico-sanitare în unitățile de învățământ din România” – consideră CNE

Totodată, CNE apreciază că, „în contextul în care Guvernul nu a făcut nici un efort real pe parcursul verii pentru a asigura infrastructura digitală de care au nevoie peste 900.000 de elevi”, este inadmisibil ca, în acest moment, „să pornim de la premisa că școala va începe în mediul online”.

În acest sens, CNE solicită Guvernului să ia măsuri reale de protecție în teritoriu, care să permită întoarcerea la școală a elevilor și cadrelor didactice, în siguranță.

„Observ că Guvernul României nu are capacitatea, pur și simplu, de a realiza o analiză a situației reale din teritoriu. E în regulă, vă putem oferi noi o mână de ajutor: 900 de MII de elevi nu au avut acces la educația digitală pe durata pandemiei, iar dumneavoastră, stimați guvernanți, nu ați făcut nimic pentru a îndrepta acest lucru, în afară de a pasa responsabilitatea achizițiilor publice de la o instituție la alta. Singurul lucru care a mai rămas de făcut este asigurarea tuturor condițiilor igienico-sanitare în școli, pentru a permite întoarcerea la cursuri în siguranță a elevilor și profesorilor. În același timp, Guvernul are datoria de a relua procedura de achiziție publică pentru dispozitive, conform Legii nr. 109/2020. Abia după aceea vom putea vorbi despre educație digitală pentru toți elevii”, declară Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

M. T.

Articole din aceeasi categorie