CNE: Guvernul României a luat nota 10 la examenul de incompetență!

Consiliul Național al Elevilor consideră că decizia Guvernului de a delega autorităților locale responsabilitatea de a asigura elevilor și cadrelor didactice laptopuri sau tablete conectate la internet reprezintă „o încălcare vădită a Legii 109/2020”

„La începutul lunii iulie a acestui an a fost promulgată Legea 109/2020, conform căreia Ministerul Educației și Cercetării «asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning». În ciuda acestui fapt, Guvernul României a aprobat, la finalul lunii august, Ordonanța de Urgență nr. 144/2020, care atribuie autorităților locale responsabilitatea de a achiziționa aceste device-uri. Atragem atenția asupra a două aspecte esențiale: în primul rând, conform OUG 144/2020, autoritățile locale au datoria de achiziționa dispozitivele din fonduri proprii, urmând ca aceste cheltuieli să fie decontate începând cu luna decembrie, însă în România există numeroase consilii locale care nu dispun de fondurile necesare la momentul actual, chiar dacă acestea ar urma să fie decontate. Mai mult, considerăm că decizia Guvernului de a delega această atribuție (care, conform legii, revine Ministerului Educației și Cercetării) autorităților locale reprezintă o încălcare vădită a Legii 109/2020” – arată CNE.

„Încă din luna iunie, guvernanții ne-au demonstrat că nu sunt interesați cu adevărat de bunăstarea elevilor din România. Au pasat responsabilitatea achiziționării de device-uri în teritoriu, fără a le aloca însă și resursa financiară. În lipsa acestor dispozitive, sute de mii de elevi vor fi privați de educație. În acest ritm, nu știu dacă vom mai ajunge până la examenele naționale. Un lucru este, totuși, cert: Guvernul României a luat nota 10 la examenul de incompetență!”, declară Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

M. T.

Articole din aceeasi categorie