Clujenii şi-au cinstit eroii din decembrie ’89

Clujenii care s-au jertfit pentru libertate în decembrie ’89 au fost omagiaţi, sâmbătă, în cadrul unor activităţi comemorative organizate de asociaţiile de revoluţionari din Cluj, împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Prefectura Judeţului Cluj.

Manifestările au început în jurul orei 9,30 în faţa fostului Hotel Astoria de pe strada Horea, unde numeroşi clujeni au depus coroane şi jerbe de flori în memoria celor ucişi aici în 21 decembrie 1989. Aici, în urmă cu 30 ani, au avut loc altercaţii între civili şi soldaţi. Din zona podului de lângă Astoria, participanţii la acţiunea de comemorare au mărşăluit până la monumentul „Stâlpii împuşcaţi”, din Piaţa Unirii, unde, în jurul orei 10, cei prezenţi au asistat la o slujbă de pomenire oficiată de IPS Andrei Andreicuţ. mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. De asemenea, prefectul Mircea Abrudean a citit mesajul transmis de premierul Ludovic Orban privind revoluţia din 1989. Primarul Emil Boc a ţinut să sublinieze că jertfa eroilor din 1989 nu a fost în zadar. „Ați deschis drumul spre libertate și democrație pentru poporul român.

Am participat astăzi la ceremonia comemorativă a eroilor martiri căzuți, în urmă cu 30 de ani, pentru valorile fundamentale pe care se construiește astăzi societatea noastră: libertate, demnitate, solidaritate, pentru valorile democratice. În data de 21 decembrie 1989, în orașul nostru, oameni nevinovați au plătit cu viața idealul libertății. Alături de eroii Revoluției Române din țară, cu pieptul gol în fața dictaturii, cu speranța unui viitor diferit pentru copiii lor au reușit să schimbe, pentru totdeauna, istoria României. Jertfa lor nu a fost în zadar! România trece astăzi printr-o perioadă de dezvoltare și de integrare fără precedent, fiind stat membru al Uniunii Europene, membră NATO și având cele mai înalte garanții de securitate din toată istoria sa. Este datoria și responsabilitatea noastră să ținem minte lecțiile eroilor noștri, să ducem mai departe idealurile celor care s-au jertfit pentru români, să dezvoltăm comunități unite și prospere, în care nimeni nu este lăsat în urmă’’, a arătat edilul.

A urmat depunere de coroane de flori din partea autorităţilor locale şi judeţene, precum şi din partea asociaţiilor de revoluţionari. De asemenea, un grup de elevi a legat eşarfe tricolore la Monumentul Stâlpii Împuşcaţi şi au aprins candele. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Din Piaţa Unirii, participanţii au urmat traseul B-dul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare până la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, unde a fost oficiată o slujbă religioasă. La final, au fost depuse coroane de flori.  Tot sâmbătă, la intersecţia străzilor Napoca şi Universităţii, în faţa Hotelului Continental, a fost lansat volumul „Călin Nemeş. Povestea unui revoluţionar’’, autor Tiberiu Fărcaş.

C.P.

Articole din aceeasi categorie