Clujeanca Anca Mureșan, înlocuită de la conducerea Agenției Naționale de Transplant

Începând cu data de 5 martie, dr Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală și cercetător științific, a fost numit  prin Ordin al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în funcția de  director executiv la Agenția Națională de Transplant (ANT). Cu aceeași dată, a fost semnat Ordinul de ministru prin care încetează detașarea doamnei dr. Anca Mureșan de la Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj în funcția de director executiv la ANT – informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat remis, marți, presei.

Noul director executiv al ANT, dr. Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică și deține o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan. A fost  formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum „Educația  medicilor în domeniul transplantului” și „Dezvoltarea competențelor în transplant”. De-a lungul carierei sale a primit mai multe distincții, printre care și o Diplomă de Excelență pentru contribuția deosebită și implicarea în dezvoltarea activității de transplant hepatic în România – precizează sursa citată.

Potrivit unei declarații a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, decizia numirii lui Radu Zamfir în funcția de director executiv al Agenției Naționale de Transplant, în locul clujencei Anca Mureșan, a fost luată deoarece „lucrurile nu au mers în direcția cerută de ministru și de strategia MS”.

Dr. Alexandra Anca Mureșan (căsătorită Baculea), medic primar chirurgie generală la Institutul Regional de Gatroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, a fost numită în funcția de director executiv al Agenției Naționale de Transplant la începutul lunii iulie 2018, prin Ordin al ministrului Sănătății. „Se impune restructurarea Agenției Naționale de Transplant, pentru buna funcționare și transparentizare a activității de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuși să organizeze un sistem care să funcționeze în condiții optime, în beneficiul pacienților a căror viață depinde de efectuarea unui transplant” – declara, la acel moment, ministrul Sorina Pintea.

Directorul executiv al ANT are ca atribuții: reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din țară şi din străinătate; aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă; acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant; autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie