Cluj-Napoca găzduieşte în 2019 conferinţa COTER, a Comitetului European al Regiunilor

Cluj-Napoca va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor privind politica de coeziune şi fondurile structurale în 2019, în timpul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, Comitetul European al Regiunilor va organiza în municipiul Cluj-Napoca conferinţa COTER, un eveniment de nivel înalt pe tema „O politică de coeziune eficientă începe cu responsabilitatea autorităţilor locale şi regionale din UE”.
Principalul scop al evenimentului este de a face schimb de opinii cu privire la proiectele cofinanţate de Uniunea Europeană la nivel local şi regional, precum şi de a face recomandări privind îmbunătăţirea viitoarelor reglementări ale Politicii de Coeziune după anul 2020.
Decizia a fost luată în ziua în care Comisia COTER (comitetul teritorial) a adoptat cu unanimitate de voturi poziţia sa cu privire la reglementările Politicii de Coeziune, fiind astfel prima instituţie europeană care adoptă o poziţie oficială cu privire la propunerile făcute de Comisia Europeană la începutul acestui an.
Co-Raportorul acestei poziţii, secretarul de stat reprezentant al landului Saxonia-Anhalt pe lângă Guvernul Federal al Germaniei şi preşedinte al grupului Partidului Popular European din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Michael Schneider, face apel la viitoarea Preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene să susţină adoptarea cu celeritate a reglementărilor privind politica de coeziune a Uniunii.
„Politica de Coeziune este un model al procesului de construcţie europeană. Dacă ne uităm la realizările acesteia putem afirma cu mândrie că această politică a contribuit enorm la pacea, prosperitatea şi securitatea regiunilor şi oraşelor din întreaga Europă”, a declarat, potrivit comunicatului, Schneider.
Evenimentul va fi organizat în prima jumătate a anului 2019 de către Comitetul European al Regiunilor, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi al Asociaţiei Municipiilor din România, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
„Ca primar al Municipiului Cluj-Napoca şi membru al Grupului Partidului Popular European din cadrul Comitetului European al Regiunilor sunt fericit şi mândru să găzduim acest eveniment în oraşul nostru, arătând astfel că Europa este, în egală măsură, la Bruxelles şi în Cluj-Napoca. Dacă ne dorim să construim cu adevărat o Uniune puternică este esenţial să aducem Europa cât mai aproape de cetăţenii săi, care trăiesc în diferite regiuni şi oraşe”, a afirmat primarul Emil Boc.
La reuniune vor participa reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor din Statele Membre, oficiali de rang înalt din instituţiile europene, miniştri ai statelor membre. Această conferinţă va fi cel mai mare eveniment organizat în afara Bucureştiului, în timpul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Articole din aceeasi categorie