Cluj-Napoca – gazda celei mai prestigioase manifestări științifice în domeniul arheologiei clasice

Peste 150 de specialiști din 25 de țări europene, SUA, Rusia și Tunisia participă, în această săptămână, la Cluj-Napoca, la cea mai prestigioasă manifestare științifică în domeniul arheologiei clasice – Congresul internațional al Asociației Rei Cretariae Romanae Fautores, aflat la a 31-a ediție.

Congresul, având ca temă studierea relațiile economice ale diferitelor zone ale Imperiului roman, prin prisma importurilor și a producției locale de ceramică, este organizat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai și Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, în parteneriat cu alte 14 instituții muzeale și științifice din țară.

Deschiderea lucrărilor va avea loc luni, 24 septembrie, ora 9:00, în amfiteatrul ”Jean Monnet” al Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai (str. Emm. de Martonne nr. 3).

În cadrul congresului va fi lansat volumul „Atlas of Roman pottery workshops from the provinces Dacia and Lower Moesia/Scythia Minor (1st-7th centuries AD)”, – o primă sinteză privind producția locală a ceramicii din cele două provincii care au existat pe teritoriul României în perioada romană, menită să facă cunoscut specificul acestor provincii în cadrul Imperiului roman. De asemeni, va fi deschisă expoziția națională „The supply of ceramic goods in Dacia and Lower Moesia: imports and local developments”, cu peste 1.000 piese ceramice provenite din colecțiile a opt instituții muzeale prestigioase din România și din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

„Este o expoziție unicat, care reunește importuri și mai ales produse locale, realizate în centrele ceramice din Dacia și Moesia Inferior. Scopul ei este de a face cunoscut specialiștilor participanți la congres, dar și publicului larg, categoriile ceramice venite pe calea comerțului din alte zone ale Imperiului roman, dar și specificul producției locale. Până în acest moment, o expoziție de asemenea amploare nu a mai fost realizată în România. Modul de expunere a numeroaselor obiecte din ceramică a fost proiectat să fie atractiv pentru publicul larg. Totodată, a fost editat un catalog în limba engleză, al acestei expoziții, ce va constitui un instrument de lucru foarte important pentru specialiști și va ajuta publicul larg să înțeleagă artefactele expuse” – informează MNIT.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 26 septembrie, ora 17:30, la sediul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Expoziția va fi deschisă până în 15 octombrie.

Participarea la lucrările Congresului este deschisă și publicului larg.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie