Cluj Arena va fi gata în trei zile!
• Inaugurarea noii arene sportive a judeţului va avea loc pe 1 octombrie •
Lucrările la Cluj Arena se vor finaliza în trei zile, consideră preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. „Eu îmi doresc ca pe data de 25 să fie gata şi atunci să începem partea de curăţenie şi partea de finisaje. Mai trebuie montate circa 500 de scaune, trebuie turnată pista de atletism şi mai există cîteva zone din exterior care trebuie finalizate. Practic, 98% din arenă este gata. Mai trebuie făcute nişte finisaje şi curăţenia – care în anumite zone s-a şi început. Mă bucur că am reuşit să finalizăm acest important obiectiv într-un timp record, de doi ani, în care şase luni a fost iarnă. Practic, s-a lucrat un an şi jumătate”, a declarat şeful administraţiei judeţene ieri, în cadrul unui tur de prezentare a noii arene sportive a judeţului. Potrivit acestuia, Cluj Arena va asigura condiţii optime, de Champions League, fiind şi singurul stadion din România cu pistă de atletism în interior. Aceasta va avea patru benzi, cu o lungime de 80 de metri.
Deschiderea oficială va avea loc în data de 1 octombrie, la ora 11, eveniment la care vor fi invitaţi să participe oficiali din FRF, oficialităţi clujene şi public. „Această deschidere va dura aproximativ o oră, după care, începînd cu ora 14 şi pînă la ora 24, va fi o zi a porţilor deschise, în care clujenii vor putea vizita arena. Pe parcursul zilei se vor desfăşura meciuri de fotbal ale echipelor de copii şi juniori, tombolă cu premii – bilete la meciurile de fotbal care vor urma, la concertele din 8 şi 9, abonamente -, încercăm să organizăm şi un concert- surpriză. Apoi, după cum ştiţi, în zilele de 8 şi 9 octombrie vor fi concerte, în 11 va fi un meci amical, iar după această dată se vor juca meciurile din campionat”, a mai arătat Tişe.
Totodată, preşedintele CJ se declară ferm convins de calitatea gazonului, spunînd că la Cluj nu se va întîmpla ceea ce s-a întîmplat pe arena naţională. „Firma care lucrează garantează calitatea gazonului, iar noi ne vom asigura ca totul să fie în regulă. Fiind montat de aproximativ trei luni, gazonul a fost testat şi nu există riscul de a ieşi. La Bucureşti nu a fost neapărat problema calităţii gazonului, ci a fost timpul scurt în care a fost instalat şi grosimea insuficientă a stratului de iarbă. La noi iarba s-a înrădăcinat deja. În plus, pe parcursul concertelor vom folosi un sistem de protecţie, care va fi acelaşi pe care îl folosesc stadioanele din Europa. Există, de asemenea, o clauză contractuală pe care am încheiat-o cu organizatorii – în cazul în care vor exista zone de gazon deteriorate, acestea vor fi înlocuite pe cheltuiala celor care organizează evenimentul”, a mai precizat şeful administraţiei judeţene.
Potrivit lui Alin Tişe, chiria de 7.500 de euro pe meci – convenită cu echipa de fotbal a Universităţii Cluj – nu este una mare, în raport cu standardul arenei şi costurile pe care le implică întreţinerea acesteia. „La un calcul făcut de noi, tot ce presupune întreţinerea acestei arene se ridică la cel puţin 60.000 de euro pe lună. Acestea presupun întreţinerea gazonului (inclusiv irigarea acestuia), curăţenie, mentenanţă, întreţinerea lifturilor, a sistemului de iluminat, sonorizarea, mentenanţa în ansamblu, paza etc. În condiţiile în care Universitatea Cluj plăteşte doar 15.000 de euro pe lună, diferenţa de bani va trebui să o încasăm din alte evenimente”, a afirmat preşedintele CJ, adăugînd: „Noi întreţinem 80% din spaţiul acestei Arene numai pentru Universitatea Cluj – deoarece, în principal ei nu-şi doresc ca pe acest stadion să mai joace şi alte echipe -, iar în plan secund, noi va trebui să organizăm şi alt gen de evenimente, nu numai fotbal. Diferenţa de la chiria pe care o vom încasa, la suma necesară pentru întreţinerea arenei va trebui să o acoperim din închirieri de spaţii, din publicitate, din concerte, din închirierea sălilor de conferinţă, a sălii de sport din interior. Toate aceste lucruri trebuie să intre într-un buget pentru ca noi toţi să nu suportăm din bugetul nostru nici un ban pentru a menţine arena în condiţii bune pentru o echipă privată. Dacă nu vom reuşi să face acest lucru, va trebui să plătim din buzunarul fiecărui clujean o subvenţie”, a subliniat Tişe.
Adriana STUPAR