Cine va lua locul PS Vasile Someșanul în scaunul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului?

Arhimandritul Benedict Vesa, secretar eparhial și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca sunt cele două propuneri înaintate de mitropolitul Andrei al Clujului pentru scaunul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, după ce PS Vasile Someșanul și-a depus cererea de pensionare la Sfântul Sinod.

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au reunit joi, 9 ianuarie 2020, la Mănăstirea Rohia, în prima ședință de lucru din acest an a Sinodului Mitropolitan.

„Sinodul a fost prezidat de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu participarea Preasfințitului Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. În cuvântul de introducere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adus la cunoștință faptul că Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și-a depus cererea de pensionare la Sfântul Sinod, aceasta fiind aprobată în data de 17 decembrie 2019. Prin urmare, în conformitate cu articolul 131 al Statutului de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a propus membrilor Sinodului Mitropolitan doi candidați, în persoana preacuviosului arhimandrit Benedict Vesa, secretar eparhial și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și a preacuviosului arhimandrit Samuel Cristea, profesor și duhovnic al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Propunerea a fost supusă dezbaterii, fiind prezentate date cu privire la biografia, viața și activitatea celor doi arhimandriți” – se arată într-o postare pe site-ul Mitropoliei Clujului.

Conform sursei citate, cele două propuneri vor fi înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în vederea alegerii de episcop-vicar.

Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a împlinit luni, 30 decembrie 2019, vârsta de 71 de ani.

PS Vasile s-a născut în 30 decembrie 1948, în orașul Cluj-Napoca, din părinții Constantin și Rozalia Flueraș. A urmat școala generală în Mănăștur (1955-1962), Școală profesională „16 Februarie” din Cluj (1962-1965), angajându-se, apoi, la absolvirea ei, la Uzina „16 februarie”. În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obținut și bacalaureatul. În 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu (1972-1976), unde, în 1976, a obținut și licența în Teologie, cu lucrarea „Probleme sociale în scrierile Părinților Capadochieni”, la catedra de Bizantinologie, sub îndrumarea pr. prof. dr. Teodor Bodogae.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, de către Preasfințitul Părinte episcop-vicar Justinian Chira Maramureșanul. În 1 ianuarie 1977 a fost detașat ca preot slujitor la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Grigorescu al municipiului Cluj-Napoca, pentru ca în august 1977 să fie numit preot slujitor la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur. Pentru activitatea misionar-pastorală deosebită, arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a acordat, în 1987, distincția bisericească de „iconom”.

În anul universitar 1990-1991 a fost și duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad universitar din Cluj-Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxă). La 25 martie 1995, la sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost tuns în monahism, la Mânăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia.

Ca monah, din octombrie 1991 și până în februarie 1994 a îndeplinit ascultarea de stareț la Mânăstirea Nicula. În februarie 1994 a fost numit, de către ÎPS arhiepiscop Bartolomeu, eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca și exarh al mânăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului, fiind apoi hirotesit și în rangul de arhimandrit.

În urma propunerii ÎPS Bartolomeu, în vara anului 1998 a fost numit episcop-vicar al Eparhiei Clujului și hirotonit întru arhiereu la 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

Ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a publicat numeroase articole, a sfințit și resfințit numeroase biserici și mânăstiri și a desfășurat o bogată activitate social-misionară. Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale este Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie