Chinteni – prima comună în care s-a finalizat înregistrarea proprietăților în Cartea Funciară

Lucia Suciu deţine frâiele administraţiei din Chinteni de aproape 20 de ani. Primăriţa social democrată, proaspăt aleasă şi în fruntea Organizaţiei de Femei a PSD Cluj, spune că îşi mai doreşte un mandat de edil şef, iar pe viitor nu exclude o candidatură la Parlamentul României.

Într-un interviu acordat ziarului Făclia de Cluj, Lucia Suciu punctează cele mai importante proiecte ale comunei, de departe, cel mai frumos “cadou” făcut locuitorilor din Chinteni fiind proiectul care vizează cadastrul general.

Reporter: Care sunt cele  mai stringente probleme cu care se confruntă localitatea Chinteni?

Lucia Suciu: Cea mai stringentă problemă cu care ne confruntăm  acum este cea a drumurilor comunale, aflate într-o stare proastă  şi care nu au putut fi reabilitate până, în prezent, datorită derulării lucrărilor de canalizare a apelor uzate menajere. Momentan, se realizează branşamentele la reţea. De asemenea,  operatorii de telefonie  vor extinde şi îşi vor moderniza reţelele proprii, cu fibră optică, în subteran. După încheierea acestor lucrări, intenţionăm să asfaltăm 25 km de drumuri comunale. Proiectul a fost depus la Fondul Naţional de Investiţii, în vederea finanţării, încă din luna mai.

Reporter: Ce puteti sa ne spuneti despre programul de cadastrare gratuită a proprietăţilor? Este o premieră. 

Lucia Suciu: Proiectul de Cadastru General  este, într-adevăr o premieră, comuna Chinteni având privilegiul de a fi prima comună din ţară beneficiară a acestui program. Perioada de contestaţii s-a finalizat de câteva luni, iar până în luna septembrie trebuie emise cele 18.970 de cărţi funciare. Marele avantaj al acestui program, pe lângă înscrierea gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, este pentru acele persoane care aveau încheiate contracte de vânzare-cumpărare sub semnătură private, întrucât le dă posibilitatea ca, după trei ani, de la înscrierea în cartea funciară a posesiei asupra acestor imobile să devină proprietari.

Doresc să precizez că urmează şi o a doua etapă a acestui program, acela al dezbaterii succesiunilor pentru toţi cei care nu au realizat acest demers, până în prezent.

Reporter: Cum stă localitatea Chinteni la capitolul atragerii de fonduri europene?

Lucia Suciu: Atragerea fondurilor europene  a fost întotdeauna foarte anevoioasă pentru noi, întrucât fie nu am regăsit o axă de finanţare  pentru proiectele pe care intenţionam să le realizăm, fie punctajul dat de ghidul de finanţare ne dezavantaja.

Reporter: Dar la capitolul investiţii? Care sunt proiectele cele mai importante, în derulare sau finalizate?

Lucia Suciu: Comuna Chinteni are, în prezent, următoarele proiecte, toate foarte importante: Sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere, în satele Deuşu şi Vechea, comuna Chinteni, judeţul Cluj – proiect în derulare (4.911.161 lei, fără TVA), Sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere, cu staţie de epurare, în satele Măcicaşu şi Sînmartin, comuna Chinteni, judeţul Cluj – proiect în derulare (6.224.794 lei, fără TVA ), Sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere, cu staţie de epurare, în localitatea Săliştea Veche, comuna Chinteni, judeţul Cluj – proiect în derulare (1.455.299,75, fără TVA), Construire şi refacere poduri în localităţile Chinteni, Măcicaşu şi Săliştea Veche, comuna Chinteni, judeţul Cluj – proiect în derulare (4.746.723,00 lei, cu TVA), Modernizare Stradă din Deal şi Stradă de sub pădure, comuna Chinteni, judeţul Cluj – proiect în derulare (4.665.235 lei, cu TVA), Reabilitare şi modernizare Şcoala Deuşu, comuna Chinteni, judeţul Cluj – în fază de licitaţie publică (700.000 lei, fără TVA), Centrul Medical Chinteni – fază P.A.C. (2.153.030  lei, cu TVA), Construire Capelă Mortuară Vechea – proiect finalizat (1.280.000 lei, fără TVA), Construire Capelă mortuară Chinteni – proiect finalizat (1.200.000 lei, fără TVA), Sală de sport şcolară – proiect finalizat în proporţie de 90% (3.333.530 lei, fără TVA), Construire Cămin Cultural în localitatea Deuşu  – – proiect în derulare (1.058.465 lei, fără TVA), Modernizare străzi în comuna Chinteni, judeţul Cluj – 25 km – proiect depus la finanţare la Fondul Naţional de Investiţii (16.340.288,90 lei), Extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare, în localitatea Chinteni, judeţul Cluj – proiect în derulare (16.340.288,90 lei), Extindere reţea electrică Zona Lac Chinteni – în fază de licitaţie publică (2.000.000 lei), Complex de agreement Aquapark Chinteni – urmează licitaţia publică (25.086.152 Euro), Amenajare Lac Chinteni – urmează licitaţia publică (6.000.000 Euro), Construire Şcoală gimnazială şi cantină, grădiniţă cu program prelungit , sală de sport, dotări, racorduri şi branşamente, sat Chinteni, comuna Chinteni, judeţul Cluj. – proiect depus la finanţare, la Fondul Naţional de Investiţii (23.840.322 lei), Reabilitare Şcoala Feiurdeni – proiect finalizat (519.744 lei).

Comuna Chinteni are în prezent aceste proiecte, toate foarte importante, fie în derulare, fie finalizate. Toate sunt importante, începând de la infrastructură, până la şcoli. Dintr-un alt punct de vedere, proiectul care vizează cadastrul general la Chinteni este cel mai important în acest moment, pentru că discutăm de legile fondului funciar de la Revoluţie încoace, nimeni nu a reuşit să clarifice lucrurile în totalitate. Orice proiect ar vrea primăria să deruleze, se loveşte de extrasul de carte funciară, nu ne-am fi permis niciodată din bugetul local să suportăm cadastrarea tuturor drumurilor, de exemplu, din comună. De aceea spun că cel mai important pentru comuna Chinteni este proiectul care vizează cadastrul general. Aici am venit şi în sprijinul cetăţeanului. Este cel mai mare cadou pe care l-au primit locuitorii comunei Chinteni.

Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte pentru copii şi tineri şi, în general, în domeniul educaţiei? 

Lucia Suciu: Pentru copii şi tineret, avem o sală de sport, aproape finalizată, în zona Lacului Chinteni, iar, în scurt timp, vom realiza şi un loc de joacă. Mai avem un proiect pentru “Şcoala Altfel”, care viza ore suplimentare, masă caldă, inclusiv pe perioada vacanţei. Fundaţia Română pentru Copii Comunitate şi Familie împreună cu comuna Chinteni şi Şcoala Chinteni a derulat proiectul “Şcoala optimizată şi accesibilă pentru toţi elevii”. Acest proiect a fost finanţat din fonduri europene, iar Şcoala Chinteni a fost partener asociat.  Programul s-a derulat până la începutul lunii august.

Reporter: Există probleme privind salubritatea?

Lucia Suciu: În comuna Chinteni, salubritatea nu mai reprezintă o problemă, iar din 1 septembrie 2019, colectarea selectivă, pe cele patru fracţii se va realiza cu regularitate.

Reporter: Puteţi spune că localitatea Chinteni este aliniată standardelor europene, în prezent?

Lucia Suciu:  Alinierea la standardele europene a fost mereu un obiectiv spre care am tins. La finalizarea tuturor obiectivelor de investiţii mai sus menţionate, sunt convinsă că pot spune şi că e o certitudine.

Reporter: Conduceţi localitatea Chinteni de aproape 20 de ani, ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiţi primar şi mai ales primăriţă de atâta timp?

Lucia Suciu: Reprezintă  o provocare  continuă, o implicare maximă, cu multe sacrificii, dar şi cu satisfacţii imense, atunci când proiectele scrise devin realizări concrete. Satisfacţia e cu atât mai mare cu cât realizezi că  întreaga infrastructură a comunei  fost realizată în timpul mandatelor mele.

Reporter: De curând aţi fost aleasă la şefia Organizaţiei de Femei social democrate Cluj /OFSD). Ce înseamnă această funcţie pentru dumneavoastră?

Lucia Suciu: Pentru mine reprezintă un volum de muncă suplimentar, o altă provocare  căreia trebuie să îi fac faţă cu succes. De asemenea, doresc să fiu un real sprijin pentru colegele mele şi să le încurajez să se implice cât mai mult în viaţa politică.

Reporter: Veţi candida pentru un nou mandat la Primăria Chinteni?

Lucia Suciu: Cu siguranţă, da. Îmi doresc încă un mandat. Sunt foarte multe proiecte în derulare, iar eu cunosc foarte bine situaţia în totalitate a comunei Chinteni şi a problemeleor cu care se confruntă cetăţenii. Voi candida pentru că vreau să duc la bun sfârşit proiectele pe care le avem. Trebuie să reamintim de amenajarea Lacului Chinteni. Vom reuşi probabil să finalizăm licitaţia publică, dar legislalaţia nu este foarte prietenoasă când discutăm de cheltuirea banului public şi atunci cu sfinţenie vom respecta fiecare etapă. Sunt proiecte pe care nu le vom putea finaliza până la sfârşitul anului. Avem reabilitarea tronsoanelor de drum, nu pot să-mi permit să aşez strat de asfalt astăzi, ca mâine să încep să fac săpături pentru diverse reţele. Am preferat să rezolv toată partea de infrastructură însemnând reţea de gaz metan, apă potabilă, canalizare, fibră optică, toate branşamentele să fie finalizate. Probabil în mandatul următor mă voi ocupa doar de asfaltarea acestor tronsoane de drum care nu sunt puţine la nivelul comunei.

Reporter: Aveţi în vedere, pe viitor, o candidatură la Parlamentul României sau excludeţi această variantă?

Lucia Suciu: Da. Am în vedere o candidatură pentru Parlamentul României, nu exclud această variantă, însă momentan vreau să clarific problemele care sunt de clarificat la Chinteni. Vreau să plec de aici atunci când vom avea trotuare, rigole, drumuri asfaltate şi flori peste tot. Nu exclud această variantă, dar nu în mandatul următor, cum nu exclud nici varianta de a candida pentru Consiliul Judeţean Cluj. Doar că mai am puţină treabă la Chinteni şi nu vreau să îi dezamăgesc pe cei care au crezut în mine pe parcursul anilor, nu vreau să îi las. Sunt convinsă că altcuiva i-ar trebui ceva timp să aprofundeze legislaţia şi să se obişnuiască cu ce avem aici. Eu voi candida, dar sigur că rămâne la alegerea cetăţenilor dacă mai continuăm sau nu. Nu sunt un primar comod, de multe ori dorindu-ţi să faci multe lucruri bune  mai şi deranjezi. Sunt consăteni care consideră că totul li se cuvine şi că ei au dreptul doar la a primi, nu şi la a face. Şi aici avem discuţii, însă în timp am reuşit să ajungem la un numitor comun şi să facem ceea ce e mai bine pentru noi.

Interviu realizat de Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie