Chiar vor dispărea pensiile speciale?

La mijlocul săptămânii, Camera Deputaților a adoptat cu o largă majoritate eliminarea pensiilor speciale, proiectul de lege iniţiat de PNL fiind adoptat cu 247 de voturi „pentru”, 21 de abțineri şi nici un vot împotrivă. Prin această lege ar urma să rămână fără pensii de serviciu deputaţii şi senatorii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.
S-ar părea că lucrurile sunt încheiate în acestă privinţă, şi că astfel unul dintre motivele de nemulţumire publică va dispărea. Însă, nu este defel sigur că asta se va şi întâmpla cu adevărat. Mai întâi deoarece, pentru a-şi face efectele, legea trebuie promulgată de preşedintele Iohannis, printre obligaţiile căruia se numără şi cea de a veghea la respectarea Constituţiei ţării. Şi nu este deloc sigur că această nouă lege respectă aceste prevederi. Anterior, abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010, care constata că „principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei.” Deci, Curtea Constituţională s-a pronunţat în această privinţă şi este greu de presupus că va lua o altă decizie dacă legea va fi din nou contestată.
De altfel, deja au apărut zvonuri conform cărora instanța supremă va ataca actul normativ, un prim indiciu în acest sens fiind cele două scrisori publice semnate de magistraţi. Prima a fost trimisă recent preşedintelui, premierului şi preşedinţilor Camerelor Parlamentului de peste 300 de magistraţi care aduceau argumente în sprijinul pensiei de serviciu. A doua aparţine președintelui instanței supreme, Corina Corbu, care a catalogat decizia drept „tristă” și „stupefiantă”, legea fiind adoptată „cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată” a unei decizii anterioare a Curţii Constituţionale. Aceeaşi opinie o are şi Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii, care spune că recenta decizie este un demers politicianist, în prag de alegeri, și nu este prima dată când politicienii nu țin cont de decizii ale Curții. El a reamintit că CCR a spus de mai multe ori că o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi inclusă în altă lege. Cam acelaşi lucru l-au susţinut chiar şi unii politicieni, care au apreciat că legea este doar un exercițiu de imagine, fiind previzibil că va fi declarată neconstituțională de Curtea Constituțională.
Aşa că mai avem un pic de aşteptat până când lucrurile se vor lămuri în această privinţă, şi este foarte posibil ca situaţia finală să nu semene deloc cu cea de acum.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie