Chef dacic la Camp Virtus, din Sălicea

Chef-dacic-3Clujenii pasionaţi de istorie (dar nu numai ei!) sunt invitaţi de Asociaţia Virtus Antiqua la un „chef dacic în aer liber”, care va avea loc sâmbătă, 20 august, între orele 12:00 – 18:00, la Camp Virtus, la intrarea în satul Sălicea, de lângă Cluj-Napoca.

Intrarea şi participarea la activităţi sunt gratuite, iar fondurile strânse în cadrul evenimentului (din bilete de tombolă şi urna de donaţii) vor fi folosite pentru construirea unei case dacice. Conform celor anunţate de unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei, muzeograf dr. Ana-Maria Gruia, modelul construcţiei va fi ales pe baza descoperirilor şi reconstituirilor arheologice, dar şi în funcţie de fondurile disponibile. „Iniţiativa este singulară în judeţul Cluj, în restul ţării existând deja Chef-dacic-6câteva proiecte similare, mai mult sau mai puţin autentice, în curs de desfăşurare. Casa dacică, precum şi celelalte obiective pe care dorim să le construim în timp (o locuinţă semi-adâncită, un cuptor pentru pâine, un cuptor de ars ceramica, o forjă) vor putea fi vizitate la Camp Virtus şi vor fi folosite în cadrul evenimentelor şi spectacolelor noastre de reconstituire istorică” – precizează Ana-Maria Gruia.

Sâmbătă, toţi cei interesaţi de daci şi de istorie, în general, sunt invitaţi să tragă cu arcul şi praştia antică, să probeze costume, echipamente şi arme dacice, să deguste terciul dacic pregătit la ceaun, sau să se întreacă la aruncatul buşteanului, scandenberg din picioare, sau tras de funie. Copiii pot încerca tirul cu arcul, dar şi jocuri antice, şi, de asemeni, pot participa la activităţile organizate la „colţul arheologului”. Acest din urmă obiectiv de la Camp Virtus le permite iubitorilor de arheologie să descopere principiile de bază ale meseriei, să mânuiască uneltele specifice şi să înregistreze Chef-dacic-1în fişe de obiect surprizele pe care le vor descoperi şi pe care le vor putea duce acasă.

„La standul de tir cu arcul am pregătit trei tipuri de arcuri: pentru copii, adolescenţi, şi adulţi (cele din urmă, de peste 50 de livre forţă). Oferim si elemente de protecţie pentru degete si pentru antebraţ. Aşteptăm să descoperim cel mai priceput arcaş dacic! Standul de tir cu praştia va pune, cu siguranţă, probleme doritorilor, deoarece folosim praştii pe model antic, care trebuie rotite şi apoi eliberate în mişcare. Proiectilele sunt realizate din lut, după modelul celor descoperite în săpături arheologice. De la scoţieni am împrumutat aruncarea trunchiului de copac (caber toss), o probă pentru cei mai puternici dintre vizitatori. Nu vom folosi trunchiuri de 6 metri, ci mult mai mici, căci scopul nu este de a le arunca cât mai departe, ci de stăpâni tehnica. Trunchiul trebuie aruncat drept în faţă, astfel încât să se învârtă în aer, totul fiind o chestiune atât de forţă, cât şi de echilibru. Deşi nu există surse despre Chef-dacic-5existenţa acestui exerciţiu la daci, am inclus printre probele de forţă de la chef scandenbergul în picioare. Concurenţii stau faţă în faţă, în picioare, atingând fiecare cu un genunchi piciorul opus al celuilalt, şi încearcă să încline antebraţul oponentului. Este una dintre variantele prin care erau testaţi războinicii albanezi în Evul Mediu de către liderul lor, eroul Skandenberg (Iskander/Alexandru), supranumit «Braţ de fier». Deşi anacronică pentru daci, sperăm ca întrecerea să li se pară interesantă participanţilor” – declară muzeograf dr. Ana Maria-Gruia.

În ceea ce priveşte „terciul dacic” pregătit la ceaun, Ana Maria Gruia spune că reţeta este aproximată pe Chef-dacic-2baza descoperirilor arheologice. „Analizele seminţelor carbonizate din diverse tipuri de vase descoperite în aşezări şi fortificaţii dacice permit reconstituirea, ipotetică până la un punct, a alimentaţiei dacilor. Terciul conţine diferite cereale, leguminoase şi condimente, dar am adăugat şi carne, deoarece terciul nu se consuma, probabil, ca fel unic” – declară reprezentanta Asociaţiei Virtus Antiqua.

În cadrul evenimentului, asociaţia organizează şi o tombolă cu premii tematice: bust Decebal, steag lupul dacic, tablou draco, căciulă dacică (pileus), majoritatea obiectelor fiind oferite de partenerii de la Atelierul de istorie. Biletul de tombolă costă 10 lei, iar extragerea va avea loc în jurul orei 17:00. La standul Atelierului de Chef-dacic-4istorie se pot achiziţiona diverse obiecte inspirate de civilizaţia dacică.

Nu în ultimul rând, participanţii la evenimentul de sâmbătă vor avea ocazia să se fotografieze purtând replici după costume şi arme dacice: celebra sabie curbă, falx, pumnalul curb, sica, dar şi armuri din solzi de piele, scuturi decorate, căciuli, cămăşi, pantaloni dacici şi încălţări din piele, de tip calcei.

La Camp Virtus, amplasat la marginea satului Salicea, lângă Cluj-Napoca, se poate ajunge prin satul Făget (la intrarea în Cluj-Napoca, dinspre Turda), dar şi pe varianta „Sf. Ion”, din capătul cartierului Mănăştur. Drumul prin Făget este proaspăt refăcut şi are cu pistă pentru biciclete.

CampVirtus de află la intrarea în Sălicea, la intersecţia cu drumul care urcă spre Moara de Vânt şi satul Miceşti. Intrarea la Camp Virtus se află la cca. 100 m în sus, pe drumul spre Miceşti.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie