CEZ vrea să construiască noi reactoare nucleare printr-o subsidiară

Reuters

Premierul ceh Andrej Babis a afirmat că CEZ, companie la care statul deţine 70% din acţiuni, îşi poate extinde capacitatea nucleară prin intermediul unei subsidiare şi şi-a reafirmat opoziţia faţă de divizarea firmei.

Compania cehă de utilităţi caută modalităţi pentru creşterea valorii sale prin separarea activelor din domeniile energiei nucleare şi termocentralelor de activele din domeniile distribuţiei, energiei eoliene şi serviciilor. O decizie ar putea fi anunţată anul acesta.

Guvernul condus de Babis a amânat în mai decizia privind construirea unor noi reactoare nucleare, anunţând că are nevoie de mai mult timp pentru a evalua impactul asupra bugetului şi pentru a afla opinia Uniunii Europeme referitoare la ajutorul de stat pentru un astfel de proiect.

În Cehia, compania operează două centrale nucleare, în Dukovany şi Temelin.

“Este o operaţiune simplă. Dacă iei centrala de la Dukovany, o evaluezi, o pui într-o subsidiariară pe care o deţii integral, fac o licitaţie pentru furnizor, pentru finanţare şi posibil chiar pentru o societate mixtă. Şi pentru a face lucrurile şi mai bine şi într-un mod mai serios, statul poate fi al doilea garant”, a afirmat Babis într-un interviu acordat publicaţiei Mlada Fronta Dnes.

Pe lângă divizarea CEZ, la care Babis se opune, şi o subsidiară care să construiască noile reactoare, Guvernul ceh analizează încă o opţiune – să cumpere o mică divizie a CEZ pentru a construi centrale nucleare. Directorul general al CEZ, Daniel Benes, a afirmat că partea din CEZ deţinută de stat este cel mai bine plasată pentru a construi reactoarele.

CEZ a refuzat să investească în noile centrale fără o anumită formă de ajutor de stat.

CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Articole din aceeasi categorie