Cercetători UBB: Infecțiile virale cauzate de țânțari nu reprezintă un pericol în Cluj-Napoca

Infecțiile virale cauzate de țânțari nu reprezintă un pericol în Cluj-Napoca – este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători și cadre didactice din cadrul Facultății de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai, publicat recent în jurnalul academic North-Western Journal of Zoology.

Pe parcursul a patru luni, cercetătorii UBB au colectat 728 de țânțari, din 14 specii diferite, din diverse zone din oraș – malurile Someșului, lacuri urbane, zone forestiere sau apropiate de pădure, zone de pescuit, Grădina Botanică sau stații de tratare a apei. Numărul mare de specii identificate se datorează – spun autorii studiului – existenței unei varietăți mari de habitate potrivite, cuprinzând zone umede și cu importante rezerve de nutrienți organici. Opt dintre speciile identificate nu au mai fost observate până acum în zona orașului, iar una dintre ele nu a mai observată până acum în Transilvania. Dintre speciile identificate, 11 sunt cunoscute ca fiind potențiale purtătoare de virusuri precum West Nile, Usutu sau Tahyna, „însă la nici unul dintre țânțarii colectați nu a fost identificat vreunul dintre virusurile menționate”.

Conform Institutul Național de Sănătate Publică, în perioada iunie-august a acestui an, în România au fost infestate cu virusul West Nile 19 persoane, în două cazuri infecția fiind fatală. Infecțiile au fost înregistrate în județele Călăraşi, Galați, Tulcea, Buzău, Dolj, Iași, Mureş și Teleorman, virusul fiind transmis de unele specii de țânțari.

În zona orașului Cluj-Napoca, studiile de de până acum au identificat prezența virusului West Nile doar în cazul păsărilor, specii de țânțari infectați fiind observate doar în zona de Sud a ţării.

„Varietatea mare de specii de țânțari identificate nu reprezintă un pericol de sănătate publică, având în vedere că nici un specimen nu a prezentat virusuri periculoase pentru oameni sau animale” – concluzionează autorii recentului studiu. Potrivit acestora, o posibilă explicație ar putea fi faptul că în Cluj-Napoca și în împrejurimi „se observă doar o prezență sporadică a păsărilor migratoare, astfel încât mediul nu favorizează răspândirea virusurilor respective”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie