Cercetători de prestigiu mondial discută, la Cluj, despre sistemele biomedicale şi nanostructurale

Peste 130 de cercetători din ţară şi din străinătate participă, timp de patru zile, la Universitatea Babeş-Bolyai, la cea de a patra ediţie a Conferinţei internaţionale cu tema „Metode avansate spectroscopice în studiul sistemelor biomedicale şi nanostructurale”.

Prof. univ. dr. Simion Simon de la Facultatea de Fizică, preşedintele comitetului de organizare a UBB-18conferinţei, a declarat, luni, pentru Agerpres, că reuniunea este deja de tradiţie la UBB, fiind onorată în anii trecuţi de participarea unor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Chimie – prof. Richard Robert Ernst din Zurich (Nobel 1991) şi Admed Zewail din California (Nobel 1999).

„În acest an, prof. univ. dr. Jean-Marie Lehn, Premiul Nobel în 1987, a acceptat să fie preşedinte de onoare al conferinţei de la Cluj-Napoca, dar, din păcate, nu a putut să ajungă la reuniune. Însă preşedinţia distinsului chimist de renume mondial este o recunoaştere a prestigiului dobîndit de evenimentul organizat de UBB”, a spus prof. dr. Simion Simon.

Ziua de luni a reuniunii a fost dedicată exclusiv utilizării unor metode actuale în studiul problemelor de sănătate ale omului. Au fost prezentate lucrări despre şansele pe care le au oamenii de a trece cu bine peste boli canceroase, cu condiţia să fie descoperite chiar în faza trecerii de la benign la malign.

„Descoperirea cancerului la nivel de celulă şi nu după ce s-a dezvoltat la nivelul unui ţesut este esenţială. Bătălia din acest moment este pentru descoperirea chiar a primei celule din organism afectate de cancer”, a spus prof. dr. Simion Simon. El a menţionat, în context, că grupurile de cercetători din UBB, „şi în mod particular de cei de la Institutul de Studii Interdisciplinare, în Bio-Nano-Ştiinţe – un institut unicat în peisajul ştiinţific din România”, se bucură de apreciere internaţională, inclusiv participanţii la evenimentul de la Cluj-Napoca, precum şi membrii ai Comitetului Ştiinţific Internaţional remarcînd valoarea deosebită a lucrărilor publicate de clujeni în reviste prestigioase, cotate ISI Thomson.

Preşedintele comitetului de organizare a conferinţei a evidenţiat că reuniunea de la UBB deschide perspective spre constituirea unor consorţii între laboratoare şi centre de cercetare din UBB şi cele din alte ţări ale lumii.

„Azi, în cadrul reuniunii, am discutat despre posibilitatea constituirii unor consorţii inclusiv cu universităţi din SUA. Spre surprinderea noastră plăcută, sunt cercetători de prestigiu din SUA care participă la lucrările conferinţei de la Cluj-Napoca”, a arătat prof. dr. Simion Simon.

Articole din aceeasi categorie