Cercetători clujeni, semnatari ai unui articol publicat în prestigioasa revistă Nature

Trei cercetători români, dintre care doi clujeni de la Universitatea Babeş-Bolyai şi unul de la Universitatea Bucureşti, sînt semnatarii articolului „Istoria genetică a Europei din Europa glaciară”, publicat în prestigioasa revistă Nature, informează AGERPRES.

Articolul românilor arată că omul modern, care ocupă astăzi Europa, provine dintr-o populaţie din nord-vestul respectivului continent şi din Orientul Apropiat.

Pentru acest studiu, care a fost realizat cu susţinerea mai multor centre universitare din lume, au fost analizate datele genomului provenind de la 51 de indivizi care au trăit într-o perioadă cuprinsă între în urmă cu 45.000 de ani şi acum 7.000 de ani. Doi dintre indivizii analizaţi au trăit pe teritoriul de astăzi al României, iar rămăşiţele lor provin din Peştera cu Oase şi din Peştera Muierilor. Fosila din Peştera cu Oase este cea mai veche fosilă de om modern, datată direct, din Europa.

„Sînt şi alte fosile care au fost găsite şi se pretind mai vechi, dar vîrsta lor nu este sigură, ori acesta este datat direct, vîrsta este sigură”, a explicat cercetătorul Oana Moldovan, de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” din Cluj.

Potrivit acesteia, studiul a urmărit să analizeze variaţia genetică a celor 51 de oameni moderni. „Pentru că aparţin unor perioade diferite s-a vrut să se vadă dacă există o legătură între aceste populaţii de vîrstă diferită sau dacă au origini diferite, deci cum au evoluat oamenii moderni în Europa. Asta a fost ideea. Noutatea constă în faptul că este prima dată cînd se pune în evidenţă că nu această probă din Peştera cu Oase este strămoşul omului modern, că aparţine unei populaţii care nu se ştie ce evoluţie a avut. Omul modern de astăzi, deci omul care ocupă astăzi Europa, are alte origini, deci provine din altă populaţie, o populaţie din nord-vestul Europei şi din Orientul Apropiat. Dar omul de la Peştera cu Oase este altceva, se pierde undeva în istoria evoluţiei umane în Europa”, a spus Oana Moldovan.

Cercetătorul a menţionat că fosila din Peştera cu Oase este cea mai „deosebită” fosilă de om modern, deoarece are gene de neanderthalian într-o proporţie mai mare decît alte fosile de om modern care au fost analizate. Oamenii moderni au sosit în Europa în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, dar se ştiu puţine date despre genetica lor.

Studiul a fost coordonat de cercetătorul american David Reich, iar din echipa sa au făcut parte şi cercetătorii români Silviu Constantin, Oana Teodora Moldovan (ambii de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”) şi Dan Grigorescu (Universitatea Bucureşti).

Articole din aceeasi categorie