Centenarul Marii Uniri, aniversat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei prin organizarea unui congres internațional de prestigiu

Una dintre cele mai prestigioase manifestări științifice în domeniul arheologiei romane – Congresul Asociației Internaționale Rei Cretariae Romanae Fautores (RCRF) va avea loc, în perioada 23-30 septembrie, la Cluj-Napoca.

Organizat, în Anul Centenarului, de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității “Babeş-Bolyai” şi cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj, evenimentul este considerat a fi, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, „cea mai potrivită manifestare culturală și științifică prin care patrimoniul excepțional deținut de cele mai importante instituții științifice și muzeale din România să fie cunoscut în străinătate”.

Aflat la cea de-a 31-a ediție, congresul, cu tema “Marketing Roman pottery: economic relationships between local and imported products”, vizează structurile economice ale provinciilor fostului Imperiu roman. „Evenimentul se desfășoară o dată la doi ani și presupune diferite activități științifice menite să actualizeze stadiul cercetărilor din domeniul ceramicii romane. Pe parcursul celor șapte zile, vom derula comunicări științifice, expoziții tematice, display-uri de ceramică, excursii pe diferite situri arheologice – care au fost centre urbane, rurale, militare sau civile romane – precum şi vizitarea centrelor de producție ale ceramicii” – declară directorul MNIT, Felix Marcu.

Congresul va fi găzduit de Universitatea Babeș-Bolyai și MNIT, fiind organizat în cinci zile de lucrări științifice și două zile de excursii post-congres. La eveniment se așteaptă să participe aproximativ 200 de specialiști în domeniu, din 25 de țări.

„Organizarea unui congres internațional prestigios, în ceea ce privește studierea antichității clasice, cu accent asupra vieții economice din provinciile Imperiului roman, reprezintă o mare oportunitate de a face cunoscute cercetările în domeniu din România, dar şi de a cunoaște stadiul actual al acestora la nivel mondial. Desfășurarea acestui congres va contribui la impulsionarea studiului ceramicii romane din țara noastră şi va face cunoscute siturile arheologice, precum şi locurile pitorești şi ospitalitatea locuitorilor ei” – consideră Felix Marcu. În opinia sa, congresul RCRF va avea un impact pozitiv asupra stadiului de cunoaștere a produselor ceramice realizate în perioada romană, punând în circulație internațională o informație științifică adusă la zi în acest domeniu.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie