Celebrările greco-catolice de la Nicula, în condițiile impuse de pandemie

Procesiunea greco-catolică, tradițională, care se organiza anual, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, de la Gherla spre Nicula, nu va avea loc în acest an. Celebrările organizate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla se vor desfășura strict la biserica Parohiei Greco-Catolice Nicula, în jurul altarului amenajat în curtea bisericii.

Conform programului anunțat de organizatori, vineri, 14 august, de la ora 17:00, vor avea loc Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului, iar sâmbătă, 15 august, de la ora 10:00, PS Florentin Crihălmeanu va oficia Sfânta Liturghie Arhierească.

„S-au stabilit, pentru această perioadă, și câteva norme suplimentare ce se cer a fi respectate de participanții la sărbătoare, pe lângă deja cunoscutele mijloace de prevenire împotriva infectării (igienizarea mâinilor, distanțare fizică etc.). Este obligatorie purtarea măștii de protecție, pentru toți participanții, astfel încât să acopere nasul și gura. Totodată: se interzice organizarea de puncte comerciale fixe sau ambulante de vânzare a unor produse de orice natură; se interzice distribuirea de hrană în sistem organizat către credincioși sau orice alte formule asimilate; se interzice comercializarea și consumul de băuturi alcoolice; se interzice distribuirea  de băuturi non-alcoolice în alte tipuri de recipiente, altele decât îmbuteliate” – atenționează Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Ghela.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu invită preoții, persoanele consacrate și credincioșii care doresc să ia parte la celebrările Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului la Nicula să respecte normele stabilite pentru protejarea sănătății lor și a celor apropiați lor și, totodată, să insiste în rugăciune. „În aceste vremuri de pandemie, chiar dacă interiorizată și uneori în solitudine, rugăciunea să se înalțe neîncetat spre Dumnezeu, credința să rămână vie în suflete” – spune episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

„Prin pelerinajul anual la Nicula, credincioșii greco-catolici păstrează și urmează memoria credinței înaintașilor lor, care, în anii dinaintea prigoanei comuniste, mai ales la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, veneau în fiecare vară, în căruțe și pe jos, cu zecile de mii, cântând și rugându-se până deveneau neîncăpătoare dealurile Niculii. Veneau spre a o cinsti pe Maica Domnului, pentru a asculta cuvintele de întărire în credință ale Vlădicului – azi Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir – și cu toții purtau în inimi intenții și cereri de la Domnul în nevoile și necazurile lor. Și acum, în anii de început al celui de-al treilea mileniu, Episcopul de Cluj-Gherla, urmaș pe scaunul Arhiereului Iuliu, PS Florentin, îi îndeamnă pe credincioșii pe care-i păstorește la speranță chiar și în fața acestei pandemii și le cere să nu înceteze să se încredințeze, cu toți ai lor, mijlocirii Preasfintei Fecioare Maria, să ceară ajutorul și ocrotirea sa” – precizează organizatorii.

„În aceste zile dedicate de Biserică Născătoarei de Dumnezeu, atât cei care veți veni la Nicula, cât și cei care veți fi acolo doar spiritual, îngenunchind în gând în fața Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Sfinte, cu toții uniți în rugăciune să rostim cu credință: «Preasfântă Fecioară Maria, ocrotește România!»” – a transmis episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie