Cel mai vechi electrocardiograf din România se află la Cluj

Colecţia de aparatură medicală din Cluj este una dintre cele mai puţin cunoscute colecţii muzeale din oraş şi una dintre puţinele de acest gen din România. Ea este expusă în Casa Hintz, în cadrul Colecţiei de Istorie a Farmaciei a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Este vorba de un deosebit lot de piese care reflectă istoria aparaturii medicale clujene, circa 500 de obiecte folosite în spitalele şi cabinetele oraşului de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în anii 1970-1980. Expunerea este grupată în funcţie de specializări medicale (stomatologie, oftalmologie, ginecologie şi neonatologie, fizioterapie, radiologie etc.).

Printre piesele cele mai valoroase se numără aparate Röntgen din anii 1915-1920, vechi microscoape şi lamele cu diverse preparate, precum şi instrumentar şi planşe medicale. Donaţia cea mai consistentă a fost primită în anul 1997 de la prof. dr. Pompiliu Manea, dar acesteia i se adaugă o serie de alte obiecte donate de-a lungul timpului de către medici sau persoane particulare.

Electrocardiograful Einthoven, produs în anul 1915, la Paris, de către G. Boulitte, este cel mai important exponat al colecţiei. Primul aparat de acest tip a fost inventat de către Willem Einthoven în 1903, în 1924 fiindu-i decernat premiul Nobel în medicină pentru descoperirea razelor X şi a aplicaţiilor acestora.

Aparatul expus, de dimensiunea unui birou, are un singur canal (cele de astăzi având 12) şi asemenea celor contemporane înregistra activitatea electrică a inimii prin folosirea unor electrozi amplasaţi pe piele. Este posibil ca acest exemplar să fie cel mai timpuriu electrocardiograf păstrat din România, fiind o donaţie a prof. dr. Ioan Zăgrean. Electrocardiografele mobile însă au devenit mult mai practice, iar în aceeaşi zonă a muzeului sunt expuse astfel de exemplare folosite în Cluj în anii 1930-1960.

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie