Cel mai tânăr ierarh din Sfântul Sinod

Începând de duminică, 23 februarie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române are un nou membru, pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, instalat episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului în cadrul unei ceremonii impresionante, care a durat mai bine de cinci ore.

Noul episcop vicar, care în ziua alegerii sale în scaunul rămas vacant după retragerea PS Vasile Someșanul a împlinit 36 de ani, este cel mai tânăr ierarh din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale”

„Părintele episcop-vicar Benedict Bistrițeanul pornește astăzi la misiune într-o lume cu multe probleme și dificilă, însă avem nădejdea că Cel ce L-a chemat la misiune îl va ajuta (…). Misiunea este un criteriu fundamental al Bisericii, nu numai în sensul că Biserica este instrumentul misiunii, ci și că ea, Biserica, este scopul sau realizarea misiunii (…). Spiritualitatea creștină creionează cel puțin patru îndatoriri pe care le are păstorul față de păstoriții săi: să-i primească pe toți, să-i iubească pe toți, să se roage pentru toți și să le poarte sarcinile la toți. Să-i primească pe toți, oricum ar fi ei, titrați și oameni simpli, bogați și săraci, tineri și bătrâni, bisericoși și mai puțin bisericoși. Pe toți să-i primească cu aceeași dragoste, pentru că formează turma lui. Să-i iubească pe toți, deoarece ca să-i poți îndrepta, ca să-i poți aduce pe calea cea bună, să-i poți apropia de Biserică, de Dumnezeu, trebuie să simtă că-i iubești. Să se roage pentru toți: și-n fața altarului și-n rugăciunile particulare. Apoi, să le poarte sarcinile la toți, pentru că nu sunt puține sarcinile pe care le poartă credincioșii astăzi. Zice Sfântul Pavel, în Epistola către Galateni, capitolul VI, versetul 2: «Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini Legea lui Hristos»” – a spus ÎPS Andrei, adresându-se noului episcop-vicar.

„Toate i le punem la suflet Preasfințitului Părinte Benedict Vesa Bistrițeanul, acum, când a primit dumnezeiescul har al arhieriei, și îi urăm, în calitate de arhiepiscop și mitropolit al său, să se lupte lupta cea bună și îi zicem dimpreună cu Sfântul Pavel: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția”, (1 Timotei 4, 12). Și îl rugăm pe Dumnezeu ca armonioasa noastră conlucrare să fie înspre folosul clerului și credincioșilor din această arhiepiscopie” – a adăugat ÎPS Părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei.

„Un fiu iubit al Tatălui”

 „Tu ești Fiul Meu cel iubit, întru care Mi-am găsit bunăvoința”, răsuna, pe malul Iordanului, vocea Tatălui, pentru a confirma pe Fiul, la începutul misiunii Sale.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această invitație pe care am primit-o, de a fi alături de frații noștri în acest moment de bucurie, în care același glas care a răsunat odată pe malul Iordanului, considerăm că, spiritual, a răsunat și astăzi în Catedrala Mitropolitană din Cluj. Astăzi, când noul arhiereu-vicar, cu numele Benedict Bistrițeanul, își începe o nouă misiune, glasul Tatălui a coborât, din rugăciunile făcute de înalții arhierei, aici, în Catedrală, pentru a-i da puterea, la începutul misiunii sale, și pentru a-i spune că este un fiu iubit al Tatălui, prin care Tatăl dorește să-și manifeste bunăvoința față de popor. De aceea, din tot sufletul îi spunem: Întru mulți și sfinți ani, de sfântă arhipăstorire!” – a fost mesajul rostit duminică, în Catedrala Ortodoxă, de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu.

„Demn de salutul a două instituții înfrățite: Universitatea și Academia”

Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, l-a îndemnat pe noul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului ca, așa cum de acum înainte va avea grija turmei, să aibă în continuare și grija studenților săi.

„Părintele, până de curând arhimandrit Vesa, astăzi Preasfințitul Bernedict, este demn de salutul a două instituții înfrățite: Universitatea și Academia. Universitatea, pentru că este cadrul didactic al acestei înalte școli de învățătură și de educație, care e universitatea Clujului, și-l rugăm să aibă pe mai departe grija studenților, așa cum va avea grija turmei. În același timp să meargă cu erudiția și acribia mai departe, întru cercetarea vieții sfinților din prima jumătate a celui dintâi mileniu creștin, cum a făcut-o până acum, pe urmele stolnicului Constantin Cantacuzino, care și el,  odinioară, în cuibul dăscăliei, care-i Italia, a aflat învățătură, alinare și multă știință. Îi dorim păstorire spornică și prosperă, să se nevoiască și în continuare cu turma și Biserica, dar și cu studenții și cu cercetarea!” – a spus acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop.

 „I-aș așeza pe părinții mei în proximitatea icoanelor”

La slujba hirotoniei au fost prezenți și părinții PS Benedict Vesa, tatăl – preotul Ioan – șezându-i de-a dreapta în ultima parte a ceremoniei.

„M-am trezit înaintea icoanei, odihnindu-mă în altarul bisericuței de lemn de pe deal din satul de munte Sartăș. Tatăl meu, preotul Ioan, m-a învățat alfabetul credinței și m-a împrietenit cu Dumnezeu, iar mama mea, dăscălița Elena-Mărioara, m-a introdus în tainele lumii, dar, mai ales, în cele ale bunei cuviințe. I-aș așeza bucuros pe părinții mei în proximitatea icoanelor sfinților pentru tot ceea ce au așezat în mine și în credincioșii de acasă, din satul nostru” – a rostit, nu fără emoție, noul episcop-vicar.

Cu aceeași emoție i-a mulțumit mitropolitului Andrei, despre care a spus că este „omul-instituție” care l-a fascinat: „De la cer până la pământ mulțumesc ÎPS mitropolit Andrei. Înalpreasfinției Sale îi datorez toată formarea mea intelectuală, pastorală, dar și duhovnicească. Au trecut peste 20 de ani de când am intrat sub oblăduirea sa. A avut încredere în mine de la început și, mai ales, răbdare cu tinerețile și nedesăvârșirile mele. Pentru mine a fost omul-instituție care m-a fascinat, pe care l-am admirat și pe care l-am slujit” – a spus PS Benedict, adăugând: „Atât cât îmi va sta în putere, și de acum înainte voi încerca să îmi desfășor activitatea în deplină ascultare și comuniune cu Înaltpreasfinția Sa, să-l odihnesc lucrând spre zidirea poporului lui Dumnezeu din Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului”.

M. TRIPON

Citește și:

Vrednic este

Sute de credincioși la slujba de ipopsifiere a episcopului-vicar ales al Arhiepiscopiei Clujului

Articole din aceeasi categorie