Cea mai longevivă şefă de păstrăvărie din ţară

La Gilău timpul se scurge sincopat, ba uneori mai învolburat precum puternicul debit al apei prin serpentinele stâncoase ale masivului din pântecele Apusenilor, adunând într-o legendară fraternitate o parte din izvoarele ce udă veşnicia acestor locuri de un neasemuit pitoresc, încărcat de istorie.

Aici, la Gilău, unde prinde…rădăcină borna Apusenilor, cu 42 de ani în urmă se amenaja prima Păstrăvărie de mare productivitate din Transilvania, formată din 68 de bazine ce deveneau un adevărat habitat al salmonidelor, cu staţie de incubaţie, o staţie de troci pentru creşterea puietului şi toate acareturile unei păstrăvării durabile.

De aici s-au livrat în ţară milioane de exemplare de păstrăv din speciile Fântânel şi Curcubeu, ferma din Gilău devenind un potenţial centru zonal de creştere a păstrăvului în România, care, în decursul celor peste patru decenii de activitate a însemnat şi un preferat producător de puiet necesar dezvoltării altor păstrăvării.

Desigur, toate aceste frumoase izbânzi au fost generate de priceperea, profesionalismul şi dorinţa de performanţă asumată de cei ce au lucrat şi lucrează aici, unii chiar de la…tăierea panglicii inaugurale. Am numit-o aici pe doamna Valeria Paşca, al cărei destin a fost pliat pe această mare păstrăvărie ce se identifică cu anii săi de muncă.

42 de ani neîntrerupţi, din care 32 ca şef de unitate cu mari responsabilităţi în creşterea şi aprovizionarea zilnică a pieţelor de desfacere cu păstrăv crescut întru-n mediu ambiant protejat de regulile draconice impuse de această doamnă care prindea, studia şi iubea păstrăvul din copilăria petrecută pe meterezele pline de ape cristaline ale Apusenilor, la Gârda de Sus.

A crescut, ne mărturisea zilele trecute, o dată cu această fermă, pe cât de frumoasă, pe atât de rentabilă, aici şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, împărtăşind împlinirile, bucuriile şi amărăciunile cu oamenii din jurul ei devotaţi acestui crez profesional.

Cu emoţia tinereţii sale de atunci, ne-a povestit cum a reuşit să aducă prima generaţie de puie de la păstrăvăria Ceahlău, sub elicea elicopterului ce survola înălţimile până la Gilău, unde s-a bucurat când a pus picioarele pe pământ după primul şi ultimul ei zbor aerian. Mult somn a pierdut în migăloasa creştere a puietului de păstrăv, care trebuia hrănit de şase ori în 24 de ore. Mai mult, teoria şi practica creşterii acestor înotători cu sânge rece trebuie armonizată permanent cu condiţiile de mediu ambiant ale acestei locaţii.

Deşi nu s-au făcut eforturi investiţionale pe această suprafaţă de luciu de 8400 mp, ce încorporează 10.800 mc de apă în bazine, ferma a livrat în ultimii ani spre consum circa 260 tone de păstrăv curcubeu, situându-se mereu pe podium din punct de vedere al calităţii şi eficienţii economice.

Acum, cea mai longevivă şefă de păstrăvărie din ţară (rezistând sub două regimuri politice), doamna Vali Paşca, a predat întreaga gestiune ing. Marian Moldovan, doctor în piscicultură, care poate genera noi programe de modernizare a fermei cu fonduri europene şi guvernamentale.

Viaţă lungă şi odihnă bine meritată, doamna Vali Paşca, pentru că le meritaţi cu prisosinţă după atâţia ani petrecuţi lângă aceşti…înotători cu gust şi aleasă frumuseţe, nu doar în apă, ci şi în…doritele meniuri!

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie