Ce vor pensionarii clujeni de la viitorii edili

În contextul alegerilor locale și parlamentare din această toamnă, Asociația Județeană  Cluj a Pensionarilor își prezintă așteptările privind viitorul județului Cluj, din mai multe perspective. Economic, social, cultural și educațional.

În viziunea membrilor Asociației, Clujul de mâine ar trebui să fie ”o metropolă reprezentativă pentru partea de Nord-Vest a țării, un centru cultural generator de energie civică pentru întreaga Transilvanie și nu numai, un model activ și plurivalent de dezvoltare urbană”. Ei susțin că trebuie ”să se treacă neîntârziat la politici concrete, eficiente și atractive  pentru toate localitățile din vecinătatea apropiată a municipiului pentru cuprinderea acestora într-o zonă urbană funcțională amelioratoare a condițiilor de viață și generatoare de civilizație”.

„Noi dorim Clujul de mâine o metropolă reprezentativă pentru partea de Nord-Vest a țării, un centru cultural generator de energie civică pentru întreaga Transilvanie și nu numai, un model activ și plurivalent de dezvoltare urbană. Avem convingerea că trebuie să se treacă neîntârziat la politici concrete, eficiente și atractive  pentru toate localitățile din vecinătatea apropiată a municipiului pentru cuprinderea acestora într-o zonă urbană funcțională amelioratoare a condițiilor de viață și generatoare de civilizație. Micile orgolii și interese de grup, de partid sau etnie, orgolios și nejustificat motivate trebuie învinse prin fixarea unor obiective edilitare de circulație și dezvoltare economică, în care să se regăsească dorințele și interesele tuturor satelor și comunelor dintr-un perimetru metropolitan bine gândit și armonios construit pe o rază de circa 20 km. în jurul Clujului.

Există de toate: munte, deal, luncă câmpie, râuri curgătoare și lacuri, potențial agricol și turistic, valori etnografice româno-maghiare, reprezentative pentru Transilvania și unele aspecte ale civilizației germanice și mai ales există un sentiment supraetnic, unificator și statornic al cetățenilor care se declară cu mândrie clujeni sau din părțile Clujului, subliniind prin acest fapt o distincție civică de cumpătare și demnitate”, se arată în documentul intitulat Aștepătrile noastre” și care este semnat de președintele Consiliului Județean Cluj al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice, juristul Ioan Constantinescu.

Totodată, în documentul amintit se arată că economia județului Cluj ar trebui să se bazeze atât pe atragerea capitalului străin cât și pe ”sprijinirea reală a capitalului autohton”, astfel încât să fie urmărit interesul orașului și nu cel al unui grup de persoane, iar deciziile majore care se iau ar trebui să fie ”predictibile, sigure și ferite de boala corupției”.

Educația, învățământul și cultura ar urma să se dezvolte pe baza unor ”soluții novatoare”, astfel încât Clujul să propună ”modele viabile constituite într-un brand drept de urmat și de alții”, care să ofere o ”conviețuire demnă, generatoare de o nouă istorie, bazată pe respect reciproc și înțelegere omenească”.

Având în vedere că municipiul Cluj-Napoca este orașul din România cu cele mai multe personalități la 1.000 de locuitori, este necesar ca acestea ”să fie antrenate în pregătirea deciziilor strategice privitoare la existența urbei noastre”.

Pensionarii clujeni își exprimă speranța că, după alegeri, orașul va fi condus de o ”echipă formată la nivel decizional și administrativ pe criterii de meritocrație autentică”,  care va ”asana aparatul administrativ aglomerat numeric” și va utiliza mijloacele de comunicare online pentru a iniția direcțiile unei ”democrații participative directe și operative”.

”Asociația Județeană Cluj a Pensionarilor, din rodul cărora s-au înfiripat aceste idei, crede cu tărie în viitorul ei și a membrilor care o compun. Este desigur un viitor al vârstei lor, dar mai ales al ideilor de viață ce conștientizează trăinicia ființei noastre, al idealurilor ei, pe care le vede prin copii și nepoți, indiferent de profil socio-profesional, etnic sau religios”, spune Ioan Constantinescu, președintele Asociației.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Ce vor pensionarii clujeni de la viitorii edili

  1. pop

    Legat de procentul de crestere a punctului de pensie nu ai nimic de comentat?Ioane tu ce pensie ai ? E calculata pe contributie sau e din categoria nesimtite, nemeritate ?