CE Franţa 2016 – grupa A România – Albania 0:1 (0:1)

Putregaiul şi gunoierii fotbalului românesc. Cauzele dezastrului …

Stade de Lyon, 19 iunie, 2016 * România : Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş/cpt, Grigore, Măţel – Hoban, Prepeliţă (Sânmărtean 46) – Popa (Andone 67), Stanciu, Stancu – Alibec (Torje 55), antrenor Anghel Iordănescu. Albania : Berisha – Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli/cpt – Memushaj, Basha (Cana 83), Abrashi – Lila, Lenjami (Roshi 77), Sadiku (Balaj 58), antrenor Giovanni de Biasi * arbitru Pavel Kralovec (Cehia) * asistenţi Roman Slysko (Slovacia), Tomas Mokusch (Cehia) * marcator Sadiku (43) * cartonaşe galbene Măţel, Săpunaru, Torje // Basha, Memushaj, Hysaj * cornere 2:6 * faulturi 14:13 * ofsaid – uri 1:5 * şuturi la poartă 12:12 * şuturi pe spaţiul porţii 5:4 * posesie 59% : 41% * acurateţea paselor 85% : 78% * degajări 6:14 * lovituri libere 17:15 * palmares general România – Albania 17 11 – 4 – 2 41:10 * MVP – ul partidei Ajeti (Albania) *

Ne-am făcut de rîs, nu este nici pentru prima dată, nici pentru ultima dată. Avem vocaţia distrugerii şi de aici pornim.

Nu voi face cronica unei partide care ne-a lăsat un gust amar, într-o grupă din care puteam ieşi pe locul 2, numai că … Rezultatul din Franţa este expresia fotbalului naţional în special, a celui românesc în particular. Să nuanţez …

Cauzele dezastrului

Ratarea calificării în optimi este reflectarea directă a unui campionat intern mediocru, la nivelul tuturor eşaloanelor, de la cei mici la seniori. Avem campionatul în care funcţionează echipe falimentare, în insolvenţă, echipe cu patroni şi preşedinţi de club în spatele gratiilor sau în drum spre ele, avem comisii în FRF şi LPF de toată pomina, arbitraj slab şi părtinitor, arie de selecţie redusă, preşedinţi interesaţi de cîştiguri immediate şi nu construcţia unui club serios de fotbal, o selecţie la nivel de naţionale pe baza prieteniilor cu preşedinţii de club/cu patronii/cu impresarii, interesaţi să-şi vadă jucătorii la un turneu final şi să-i vîndă, blaturi şi înţelegeri. Acesta este fotbalul românesc la ora actuală şi nu trebuie ascuns acest lucru. Pînă nu se va face ordine, tot aşa vom arăta în lume. A venit Burleanu la conducerea FRF, a venit Iorgulescu la LPF, rezultatele sînt nule.

La nivel de naţională a României, actualii jucători fac parte din generaţia mediocrităţi. Toţi vor contracte grase peste hotare, selecţii în Naţională, jucători care vor mult şi dau puţin. S-a văzut şi la Europeanul francez, într-o grupă accesibilă României pentru o calificare.

După prima etapă din grupa A, am scris că Elveţia şi Albania sînt echipe ce ne vor pune probleme. Am văzut trista realitate în partida cu Elveţia (1:1), în care am avut o posesie de trsisă amintire, 32%, în 95 de minute de joc !!! Cu Albania am avut posesie, sterilă însă, nimic notabil. Albanezii nu ne-au predat nici o lecţie de fotbal. Au jucat la două capete, egal sau victorie, le-a ieşit victoria şi s-ar putea, la jocul rezultatelor, să-i vedem în optimi. Nici islandezii nu sînt departe de performanţa asta, semn că nu mai există echipe mici sau mari, există doar echipe.

La noi … la noi există codrii verzi de brazi, cîmpuri de mătase, interese, valize, şuşe şi şuşanele, acesta este fotbalul românesc la ora actuală.

Vor începe calificările pentru Mondial. Ne vom chinui în grupă cum ne-am chinuit la Europenele de acum. Vor aduce antrenor sau antrenori străini, necazul e că nu au de unde să aleagă. Jucătorii noştri sînt expiraţi la propriu şi la figurat, trebuie să recunoaştem acest lucru. Dacă ar avea demnitate, s-ar retrage de pe acum.

Concluzii

Fotbalul românesc trebuie curăţat de putregai şi gunoieri. Apoi, apoi trebuie dată o lege a sportului în favoarea sportului şi nu a intereselor imediate. De Gaule a schimbat faţa sportului francez începînd cu 1967 şi vedem unde este sportul francez în zilele noastre.

Pînă la schimbările aşteptate din fotbalul şi sportul românesc, ne întoarcem la mediocritatea noastră, la penalii noştri conducători de cluburi. Vom asista la cumpărări şi vînzări haotice de jucători, veniri şi plecări de fotbalişti şi antrenori. Nu contează că la nici o categorie de vîrstă nu mai speriem pe nimeni. Ştim să ne lamentăm, să visăm frumos, culegem vînt. Cam asta am avut de spus despre măreaţa participare a naţionalei României la C. E. din Franţa 2016, la care ne-am dus cu speranţe şi promisiuni şi de la care ne întoarcem umiliţi.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie