Cătina îşi îmbunătăţeşte infrastructura

Privită de un drumar grăbit, Cătina pare o comună în care se aşterne liniştea, o comună în care roadele câmpului ajung în aceste zile la… destinaţie şi în cantităţi apreciabile faţă de anii trecuţi. Goliciunea câmpului înseamnă şi odihnă, deoarece majoritatea furajelor cultivate şi recoltate pentru cele 9000 de ovine şi 700 de bovine, se aşează în depozitele stabulaţiei de iarnă, iar tractoarele au cam dat liber semănătorilor, trecând la întorsul brazdelor pe terenurile ce urmează să fie înfiinţa culturile de primăvară.

Primarul comunei, Alexandru Bota, ne spune că liniştea e aparentă deoarece ploile ultimelor zile au perturbat multe lucrări agricole de sezon, iar terminarea investiţiei de aducţiune a apei din sursa Gilău, lucrare ce a durat exagerat de mult din motive birocratice pe segmentul obţinerii numeroaselor avize, a deschis oportunităţi nu doar de introducere a apei la cele 150 de gospodării racordate la reţea, ci şi la amenajarea unor băi necesare completării confortului familiar.

Apa ce ajunge aici, tocmai de la poalele Apusenilor, asigură o distribuţie consumatorilor pe o reţea lungă de 14 km în satele Valea Caldă, Hodae şi Cătina, iar dimensiunile canalizării sunt de 12km, în aceste zile urmând să fie pusă în funcţiune şi staţia de epurare.

Vorbind despre şantiere, Alexandru Bota ne-a mărturisit că a avut mai multe, dar nu şi de valori bugetare impresionante, însă de mare necesitate comunităţii.

Bunăoară, în priorităţile administraţiei locale lucrările de modernizare şi igienizare a şcolii gimnaziale trebuiau făcute, nu numai cu responsabilitate, ci şi cu o anume rapiditate, deoarece trebuia să obţinem avizele necesare funcţionării unităţii de învăţământ.

Reparaţii necesare a suportat şi Şcoala din Feldioara, Căminul cultural de aici şi cele din Valea Caldă, Hodae şi Cătina.

Pentru a reduce costul facturilor şi a îmbunătăţi iluminatului public în Cătina, a fost înlocuită reţeaua de distribuţie stradală, lucrare demarată şi în Hodae, iar în 2018 acest program se extinde la Feldioara, Valea Caldă şi Copru.

Desigur, au fost începute şi unele reparaţii pe drumul şi şanţurile DJ – 161E Hodae – Valea Caldă – Feldioara – Buza, pe care atât locuitorii comunei Cătina, cât şi cei din Buza îl vor asfaltat.

Şi cum nu de mult în această comună, cu finanţări europene, s-a construit un modern Centru de Informare Turistică şi o cochetă bază sportivă împrejmuită şi cu nocturnă, acum se pregăteşte licitaţia proiectului finanţat de AFIR pentru noua grădiniţă din centrul comunei, obiectiv ce va fi terminat în 2018. Tot în anul viitor, cel puţin aşa prevede proiectul depus la PNDL, încep aşteptatele lucrări de asfaltare a drumului Feldioarei, pe 2,6 km, unde sunt alocate aproape două miliarde lei.

Dacă mai adăugăm şi faptul că a fost împrejmuit târgul localităţii, fiind construită o solidă şi permanentă scenă de spectacole în vecinătatea bazei sportive ,, Gloria’’, şi această scenă a sportului dichisită cum nu se putea mai bine în ultimii ani, unde a crescut şi învăţat bine jocul cu balonul rotund tânărul şi talentatul fotbalist Olimpiu Moruţan, ce îmbracă, acum, tricoul cu nr. 10 al echipei FC Botoşani, avem imaginea preocupării conducerii acestei unităţi administrativ – teritoriale de a îmbunătăţi infrastructura şubredă moştenită cu noroaiele timpului de acum trei decenii.

Dumitru VATAU

 

Articole din aceeasi categorie