Catastrofa de la Fukushima s-ar putea dovedi mult mai costisitoare

AFP

Accidentul atomic de la Fukushima va costa cel puţin dublul sumei estimate iniţial de guvernul japonez.

Kenichi Oshima, profesor de economie de mediu la Universitatea Ritsumeikan, a apreciat la “minimum 11.082 de miliarde de yeni” (80 de miliarde de euro) sumele necesare pentru a acoperi pagubele acestei catastrofe survenite în martie 2011 ca urmare a unui seism catastrofal urmat de un tsunami în nord-estul arhipelagului.

“Este rezultatul la care am putut ajunge cu ajutorul informaţiilor de care am dispus în iunie, dar costurile vor creşte: de fapt, 11.000 miliarde este doar pragul inferior”, a avertizat Oshima. În ceea ce-l priveşte, guvernul nipon a evaluat iniţial la 5.800 de miliarde suma necesară pentru a acoperi consecinţele dezastrului, ce a avut un impact semnificativ asupra regiunii şi locuitorilor săi. Potrivit cercetătorului, la acestea s-ar mai adăuga cele 2.200 miliarde de yeni (aproape 15 miliarde de euro) care vor fi necesare pentru a aduce în stare de conformitate instalaţiile nucleare ale ţării în urma revizuirii normelor de siguranţă menite să evite un dezastru similar. “Este vorba despre costuri indirecte, deci nu sînt incluse în total”, a explicat Oshima.

Sumele luate în calcul cuprind despăgubirile pentru persoanele evacuate şi)sau care şi-au pierdut locul de muncă din cauza accidentului, adică pentru moment 4.980 de miliarde de yeni, furnizaţi companiei care gestiona complexul Tokyo Electric Power (TEPCO) printr-un fond special creat la care contribuie statul şi companiile de electricitate.

Articole din aceeasi categorie