Cât va mai fi ”plimbat” dosarul ”10 august”?

La cât de anapoda merg mai toate lucrurile în țara asta, când se mai întâmplă câte ceva care se apropie de normalitate mai că nu-ți vine a crede. Asta e situația și cu decizia șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, care a dispus infirmarea soluției de clasare a acuzațiilor care îi vizează pe șefii Jandarmeriei în dosarul ”10 august”, astfel că urmărirea penală împotriva acestora va fi reluată. Că nu trebuia să se ajungă aici, adică dosarul respectiv nu trebuia clasat, că este cvasi-imposibil ca Giorgiana Hosu să nu fi știut de decizie înainte de a fi comunicată oficial, ceea ce ar putea implica și o acceptare tacită a acesteia, și că anularea vine doar după protestele din ultimele săptămâni ale societății civile este altă poveste, însă, până la urmă, decât defel, bine e și așa.
Până să se ajungă aici, au trecut aproape doi ani de la reprimarea violentă și nejustificată a mitingului din 10 august. Inițial, cazul a fost instrumentat de Parchetul Militar, care i-a pus sub acuzare pe şefii de atunci ai Jandarmeriei. Dar dosarul a ajuns la DIICOT, pe motivul (sau pretextul?) că atunci s-ar fi încercat o lovitură de stat. DIICOT afirmă că nici vorbă de așa ceva, însă a considerat că reprimarea protestului nu ar fi fost pregătită anterior, așa cum susțin o parte dintre sutele manifestanți care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. După cum se știe, dosarul a fost clasat parțial, iar șefii Jandarmeriei erau astfel exonerați de orice acuzație. Printre motivările clasării figura ”complicitatea morală” a protestatarilor pașnici, care au fost apoi bătuți și gazați de jandarmi. DIICOT mai susținea că „încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulţime pe cei violenţi a eșuat mai ales din cauza atitudinii protestatarilor asumaţi ca fiind paşnici”. Cum s-ar spune, mortul e de vină. Însă, în ”discursul” DIICOT nu apare nici un cuvânt despre jandarmii care stăteau liniștiți când niște tembeli aruncau cu garduri metalice în ei, deși ar fi putu foarte ușor să-i neutralizeze. Nici depre protestatarii care au împiedicat alt tembel să arunce cu bucăți de pavaj înspre militari. În schimb, se spune că în cazuri punctuale unii jandarmi au intervenit violent împotriva protestatarilor, că „ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari”, și că Parchetul Militar îi va cerceta pentru purtare abuzivă. Altfel spus, urma să se caute un acar Păun. Sau doi.
Deocamdată varianta asta pare a fi căzut în urma deciziei de infirmare a clasării, astfel că vor fi reluate cercetările pentru săvîrșirea a infracţiunilor de abuz în serviciu de către maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin. Rămâne de văzut dacă DIICOT chiar va face lumină în acest caz, și dacă nu cumva vom avea parte de încă un dosar gen ”revoluție” sau ”mineriadă”, plimbat degeaba ani și ani de zile între tot felul de instituții, care mai de care mai grozave și mai importante.
Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie