Cât de sigur este să trăieşti în Cluj-Napoca?

Statisticile arată că municipiul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai civilizate şi sigure oraşe din ţară. Numărul cerşetorilor este în scădere, ca şi al oamenilor străzii, iar infracţionalitatea cu violenţă s-a redus considerabil.

Clujenii sunt tot mai civilizaţi şi când vine vorba de a parca regulamentar, atrage atenţia şeful Poliţiei Locale, Marcel Bonţidean. Potrivit acestuia, mai avem însă de învăţat la capitolul îngrijirea şi protejarea mediului.

Reporter: Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă Poliţia Locală Cluj-Napoca?

Marcel Bonţidean: “Bătăi de cap” avem la toate capitolele, dar problemele importante şi care cu adevărat aduc atingere relaţiilor de convieţuire sunt cele legate de mediu, urbanism şi ordine publică. Doar anul acesta am avut peste 300 de rampe clandestine descoperite în Cluj-Napoca. Dacă nu ne-am face datoria, proximitatea Clujului ar fi plină de gunoaie, deşi sancţiunile sunt foarte mari. Concret, referitor la gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor, de la începutul anului până în aprilie inclusiv, au fost aplicate 350 de sancţiuni, 158 de cazuri fiind pentru depozitarea de deşeuri de mari dimensiuni, însumând peste 180 de tone.

În ceea ce priveşte persoanele care cerşesc,  noi ne facem datoria şi sunt din ce în ce mai puţine în Cluj-Napoca, deşi să nu uităm că este cel mai mare oraş din Transilvania şi atrage  infracţionalitate, prostituţie şi cerşetorie, e drept, infracţionalitate măruntă, dar care lezează privirea.

Reporter: Cum acţionaţi în privinţa problemei cerşetoriei, spuneaţi că s-a redus numărul celor care practică această activitate la Cluj-Napoca?

Marcel Bonţidean:  În primul rând pentru cei care sunt din Cluj-Napoca acţionăm împreună cu colegii de la Asistenţă Socială, facem verificări la domiciliu, vedem care sunt sursele de existenţă, dacă au ajutoare sociale. Am depistat foarte mulţi cersetori din alte localităţi, nu din Cluj care beneficiau de ajutor social dar veneau aici şi practicau cerşetoria. Aproximativ 270 de persoane care pracţică cerşetoria au fost depistate în primele patru luni, dar peste 70% nu sunt din Cluj-Napoca. Am reuşit să reducem foarte mult numărul lor, dar este o activitate de-a şoarecele şi pisica, adică în fiecare zi trebuie să fim cu ochiii pe gară şi autogară. Am avut persoane care veneau cu autobuzul din alte zone, practicau cerşetoria, iar după-masă se întorceau acasă. Legea prevede măsura sancţionării plus confiscarea sumelor de bani provenite din această activitate. În ce priveşte persoanele fără adăpost, de la începutul anului până în aprilie inclusiv, avem 250, din care 114 din Cluj-Napoca şi 136 din alte zone ale ţării.

Reporter: Parchează clujenii ilegal sau respectă legislaţia?

Marcel Bonţidean: Clujenii au început să respecte legea şi se feresc să îşi lase maşinile în astfel de locuri. De la începutul anului au fost ridicate deja 2.456 de maşini, parcate ilegal, iar anul trecut au fost 6.200. Destul de multe. Însă sunt foarte mulţi din alte localităţi care vin şi pur şi simplu ignoră legea. Anul trecut din cele 6.000, jumătate erau din alte localităţi.

Reporter: Ce aţi schimba la legea de funcţionare a poliţiei locale, pentru că au existat discuţii în acest sens?

Marcel Bonţidean: Legea a fost făcută în 2010, foarte bine că a fost făcută, însă sunt câteva lucruri de corectat acolo. Nu de mult timp am constituit, sub cupola Asociaţiei Municipiilor din România, un grup de lucru cu mai mulţi reprezentanţi ai  poliţiei locale din ţară şi am şi făcut deja propuneri pentru modificarea legii. În primul rând este vorba despre câteva modificări pe linie de trafic rutier. De exemplu, cetăţeanul care stă pe marginea drumulu, pe trotuar şi vede că cineva a intrat pe culoarea roşie, iar tu eşti în uniformă şi nu poţi să îl opreşti, vine şi îţi reproşează că nu ai făcut nimic,  el nu ştie că tu nu ai voie să îl opreşti … şi pe bună dreptate. Deci, aici încercăm să corectăm, de exemplu, anumite aspecte. Dar sigur, mai sunt şi alte aspecte pe care noi le-am transmis şi sper că vom reuşi să facem modificările pe care le dorim.

Reporter: Cum reacţionează clujenii la proiectul aotobuzelor dedicate elevilor, în care Poliţia Locală Cluj-Napoca are un rol important?

Marcel Bonţidean: Foarte bine, peste 90 % dintre părinţi au spus că doresc să folosească autobuzele dedicate elevilor, am adresat o astfel de întrebare. În privinţa efectelor pozitive ale acestei măsuri, mai trebuie să ţinem cont şi de faptul că în scurt timp, Strada Mihail Kogâlniceanu va fi pietonală, deci acolo clujenii nu vor mai avea acces cu maşinile proprietate persoanală şi atunci e foarte important să oferim alternative, în special pentru a reduce traficul din centrul municipiului la acele ore de vârf.

Reporter: Ce atribuţii veţi avea la noul regulament de conduită pe mijloacele de transport CTP?

Marcel Bonţidean: Vom avea şi noi atribuţii acolo, dar cei de la CTP au controlori. Dacă ne vor semnala situaţii în care ei nu au autoritate, vom merge şi vom lua măsuri.

Reporter: Câţi poliţişti locali sunt în Cluj-Napoca?

Marcel Bonţidean: La ora actuală sunt 320 de poliţişti locali, insuficienţi la câte probleme sunt. Pe domeniile ordine şi siguranţă publică plus trafic rutier sunt sproximativ 210, care lucrează în schimburi. Am reuşit să asigur în cartiere trei schimburi pe fiecare secţie. Astfel că în momentul în care cineva ne sesisează, avem posibilitatea să ne deplasăm în termen foarte scurt  şi să rezolvăm evenimentul. Cred că de aceea şi sună foarte mulţi cetăţeni cu probleme, pentru că au încredere.

Reporter: Este un oraş sigur Cluj-Napoca?

Marcel Bonţidean: Din punctul meu de vedere da, este, o spun şi statisticile. Un oraş este nesigur atunci când există foarte multe infracţiuni cu violenţă, ceea ce în Cluj-Napoca nu este cazul. Nu predomină cele cu violenţă, ci infracţionalitatea măruntă, furturi din maşini, din buzunare. Infracţionalitatea cu violenţă este în scădere,.. Discut aproape zilnic cu şeful Poliţiei municipiului pentru că avem activităţi comune, acţiuni şi inclusiv echipe comune, colaborarea noastră este foarte bună.

Recomand clujenilor să apeleze cu încredere la serviciile Poliţiei Locale Cluj-Napoca, trebuie să ştie că noi avem un dispecerat care funcţionează 24 de ore din 24. Cel mai la îndemână număr de telefon care poate fi apelat acolo este 955, dar şi 984, colegii răspund cu promptitudine şi ne deplasăm cu celeritate la orice eveniment sesizat de către clujeni.

Interviu realizat de
Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie