„Casa Viitorului”, la final

Şase profesori din Lituania şi şase profesori din Slovenia au participat, în perioada 4 – 8 mai, la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania”, la ultima reuniune a proiectului de dezvoltare şcolară Comenius 1.3, finanţat de Comisia Europeană prin programul Socrates, cu tema „Casa viitorului”. CT de Transporturi „Transilvania” este instituţia coordonatoare a acestui proiect, care se derulează în parteneriat cu şcolile Şolski Center Velenje din Slovenia şi Kedainiu Profesinio Rengimo Centras din Lituania.

Programul reuniunii a cuprins activităţi şi workshop-uri pentru prezentarea ultimelor produse finale realizate de şcolile partenere, precum şi pentru stabilirea  instrumentelor şi termenelor de autoevaluare finală a proiectului. În cadrul simpozionului de diseminare a proiectului „Casa Viitorului”, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai colegiilor tehnice din Cluj-Napoca, precum şi ai comunităţii locale, instituţiile implicate au prezentat, fiecare, modul în care elevii au fost antrenaţi în proiect. De asemeni, au avut loc prezentări de proiecte cu teme adiacente, care s-au derulat în colegiile tehnice din Cluj-Napoca. Cu aceeaşi ocazie a fost organizată şi o expoziţie cu produsele finale realizate în cadrul proiectului de către elevii şi profesorii din cele trei şcoli partenere.

„Prin acest proiect s-a dezvoltat şi implementat un curs opţional crosscurricular cu caracter aplicativ, organizat pe mai multe module, pe parcursul căruia elevii sînt sprijiniţi şi încurajaţi să participe individual şi în echipă la proiectarea unor «case ale viitorului», care să integreze informaţii legate de noile tehnologii şi materiale de construcţii, instalaţii automatizate, surse alternative de energie, design interior, asigurarea unui mediu ecologic. Obiectivele proiectului vizează îmbunătăţirea managementului şcolii pentru asigurarea unei educaţii tehnice de înaltă calitate, definirea şi implementarea unor strategii care să permită integrarea cu succes a  absolvenţilor pe piaţa locală şi europeană a muncii, cultivarea în rîndul elevilor şi profesorilor şcolii a celor mai importante valori europene în contextul integrării României în Uniunea Europeană” – a precizat prof. Rodica Feştilă, coordonator de proiect.

M. T.

Articole din aceeasi categorie