Casă tradițională inaugurată la Someșul Rece

Localitatea atât de căutată de iubitorii turismului pre-montan, ce aparține geografic și administrativ viguroasei comune Gilău, are o autentică casă tradițională trecută de vârsta centenarului.

Locuința aflată în gospodăria tânărului David Petrișor, era sortită demolării, însă prin intervenția consiliului bisericesc și a preotului paroh Elefteriu Ștefăniță, casa în care s-au născut vreo trei generații a fost salvată și trecută în patrimoniul turistic tradițional al acestei frumoase localități de pe Someșul Rece.

După donația făcută cu trei ani în urmă, Consiliul și Comitetul Bisericii Ortodoxe au demolat – o și au transferat- o în curtea vechii biserici din lemn, monument istoric, construită în 1723, unde a fost reclădită, tencuită cu lut, văruită, dotată cu paturile, lenjeria și toate utilitățile gospodărești ale acelor vremuri, multe din aceste piese recuperate din vatra satului au o vechime mai mare decât această casă.

Evenimentul dării în folosință turistică a casei tradiționale țărănești de la Someșul Rece a avut loc în ultima zi a lui octombrie, și a fost marcat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, de un sobor de preoți și diaconi, oficialități locale, elevi, cadre didactice și sute de localnici. După slujba de sfințire, Mitropolitul Andrei Andreicuț a amintit faptul că acest eveniment de mare valoare s-a desfășurat în Anul omagial al satului românesc, unde s-au născut personalități de mare valoare, nominalizând poeți și scriitori, chiar recitind versuri ale poetului Ioan Alexandru.

După binecuvântarea și felicitările adresate celor ce s-au ostenit pentru această realizare ce are nu doar valoare tradițională, ci și istorică, Mitropolitul Andrei, pentru activitatea pastoral – misionară desfășurată în parohie, dar și pentru mobilizarea energică întru salvarea satului românesc și a inestimabilului său patrimoniu, a hirotonisit ca iconom – stavrofor pe preotul Ștefăniță. Prim-epitropul parohiei, Toma Cadiș, a primit înalta distincție ,, Crucea Transilvană’’, epitropul parohiei, Gheorghe Neciu a fost distins cu ordinul ,, Sfântul Pahomie de la Gledin’’, iar Consiliul și Comitetul parohial au primit Diplome de aleasă cinstire.

După vizitarea casei tradiționale țărănești, sutele de participanți au fost invitați la o agapă, desfășurată în marele salon de evenimente al Căminului cultural, sponsorizată de generosul întreprinzător, Vasile Handru, fiu al satului Someșul Rece.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie