Cartierul Gheorgheni, în cea mai frumoasă primăvară a existenţei sale

Locuitorii cartierului Gheorgheni din Cluj-Napoca sunt încântați de priveliștea minunată pe care o oferă în această primăvară parcul de pe strada Unirii. Mari ronduri cu lalele şi narcise, dar şi arbuștii verde-crud, renăscuți la viață într-un aprilie unic, fără poluarea atât de dăunătoare din anii anteriori, uimesc prin frumusețea lor.

Este, fără îndoială, cel mai frumos aspect al cartierului de după construcția sa, începută în anii 1960.

„Pandemia coronavirus a impus măsuri severe la nivel mondial. Un efect vizibil al restricțiilor din circulația auto și aeriană a fost, în întreaga lume, reducerea de mari proporții a poluării. Este pentru prima dată, după mulți ani, când respirăm, în sfârșit, la Cluj, un aer atât de curat. Ar fi un dezastru ca după sistarea stării de urgență lumea să o ia, isteric, de la capăt”, ne spune o locatară a cartierului, care admiră, fascinată, spectacolul floral şi îi adresează felicitări primarului Emil Boc.

Mass-media relata, în decembrie 2019, că la Cluj-Napoca valorile medii de poluare depășesc limita de siguranță a sănătății.

Incendiile repetate de la Pata Rât au ridicat, pentru multe zile, nivelul de poluare din Cluj-Napoca, oraşul fiind catalogat, în acele perioade, drept unul dintre cele mai poluate din lume.

Este mai mult decât lăudabil faptul că unul dintre proiectele de dezvoltare urbană ale primarului Emil Boc vizează protejarea şi chiar extinderea spațiilor verzi. Traficul auto din oraș – o nebunie permanentă, cu incalculabile emisii de carbon (378.424 de autovehicule înmatriculate la un număr probabil de peste 321.000 de clujeni) -, a impus Municipalității proiecte menite să atenueze poluarea alarmantă. La ora actuală, Cluj-Napoca are „cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află între primele 10 orașe din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori”, spune primarul Emil Boc.

Potrivit edilului, „Cluj-Napoca s-a încadrat fără echivoc în direcția unui oraș verde, în care dimensiunea nepoluantă este o prioritate cheie, prin investițiile în transportul urban și măsurile de descongestionare a traficului, dar și prin dezvoltarea spațiilor verzi din municipiu, cu finalizarea parcului din cartierul ‚Între Lacuri’, începerea lucrărilor la Parcul Tineretului (21,3 hectare), organizarea unui concurs de soluții pentru noi spații verzi, precum Parcul Est (46,19 hectare), Parcul din cartierul ‚Bună Ziua’ (7,8 hectare), începerea lucrărilor de reconstrucție a Parcului Feroviarilor, a Parcului din Piaţa ‚14 iulie’, a celui din Piața ‚Ștefan cel Mare’, precum şi de extindere a Parcului Rozelor”.

Concomitent cu lucrările de modernizare a mai multor străzi din Cluj-Napoca au fost plantați arbori: 51 pe strada Regele Ferdinand (fosta Doja, din centru), 48 pe strada Molnar Piuariu (cartier Mărăști), 64 pe strada Bună Ziua şi 165 arbori în noul parc din cartierul ‚Între Lacuri’.

Nu sunt deloc puține familiile care locuiesc de o viață în cartierul Gheorgheni şi îşi fac o oază florală în faţa blocului. Familia Pop de pe strada Unirii este una dintre cele gospodare şi iubitoare de spații verzi. Familia Pop: „Pentru ce ziar ne fotografiați”? Reporter: „Pentru ‚Făclia’”. Familia Pop: ”Suntem abonați de 40 de ani la ‚Făclia’. Vă citim în fiecare zi”.

Carmen FĂRCAȘIU

Articole din aceeasi categorie