Cartea sportivă: KATA

Ion-Petre Barboş, universitarul de la Facultatea de educaţie fizică şi sport (UBB), aduce în librării mai mult decît un „manual pentru centrurile negre 1-3 Dan”. O carte, dintr-o serie mai mare, care vorbeşte de o lume aparte, departe de noi, şi totuşi atît de aproape. Ne alăturăm şi noi marelui sensei* Fududa Keiko (9 Dan), care deschide lucrarea printr-un motto cît se poate de simplu şi adevărat:
IMG_20141111_0002„Kata nu se învaţă prin lectură sau vizionări de filme, ci prin execuţie repetată şi continuă, corectată şi realizată cu încredere”.
Adevărul constă în aserţiunea că nu toată lumea trebuie să înveţe Kata. Dar Hongacu** este cultură. Parte importantă a buddismului, care se referă la „origine” sau „iluminarea înnăscută”, termen prezent în „Trezirea credinţei” din budismul Mahaya. Fiecare fiinţă are capacitatea de iluminare, de mîntuire, prin practică şi căutare, spune autorul în prefaţă.
Şi, revenind, cultura adevărată nu poate fi fragmentată. Cu alte cuvinte, un om cult nu are cunoştinţe doar de creştinism, ci are la îndemînă şi operează măcar cu percepte din budism, iudaism, mahomedanism. Cartea oferă percepte din budism, religia îndepărtată care stîlpuieşte mai toate credinţele asiatice. Este filosofie pură. Iar rezolvarea “golului”, care în budism nu pune semnul de egalitate cu „nimicul”, este o călătorie fascinantă în lumea ideilor pure. O aventură care face diferenţa între europeni şi asiatici, pînă la urmă.
Ion-Petre Barboş decodifică mesajul ascuns al elementelor kata, atît pentru practicanţii judoka de mare clasă, cît şi pentru cei care vor să ştie ceva mai mult despre ce şi cum gîndesc semenii „din acest mare sat global”. Aici nu este vorba numai despre însuşirea de către samurai a artelor marţiale, ci şi de percepte religioase, civice şi războinice ale şcolilor tradiţionale de jujutsu şi „epurările” făcute de fondatorul judo-ului modern, Jigoro Kano. Eliminări meritorii, pentru ca tehnicile „războinice” să devină, în zilele noastre, sport şi cultură fizică pentru întreaga Planetă (Nage-no-Kata*** şi Katame-no-Kata****).
Dar Kata este un proces în plină dezvoltare. Există procedee omologate de Kodokan Judo, prezentate, în amănunt, în acest prim volum al investigaţiei cercetătorului şi practicantului de kata I.P. Barboş, dar şi variante care încă nu sînt acceptate. Printre acestea practica între perechi, atemi celor cinci direcţii (individual) sau formule noi, realizate de mari maeştrii, încă nefinalizate în ceea ce priveşte stabilitatea formelor conexe.
Cartea, bogat ilustrată, este scrisă clar, pe înţelesul tuturor, şi are un util dicţionar român-japonez de termeni specifici. Şi, deloc neglijabil, ea vine să umple un gol, în cunoaşterea şi însuşirea artelor marţiale tradiţionale.
Radu VIDA

* profesor, limba japoneză (orig)
** prilele forme de Kata
*** forme de proiecţie
**** forme de control

Articole din aceeasi categorie