Carte eveniment pentru CSU Cluj 100!

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Cine a luat parte la lansarea volumului “U” – O sută de ani de activitate sportivă de performanţă” nu a avut de regretat. Sala “Nicolae Martin” a CSU Cluj-Napoca, a fost marţi, 24 septembrie, plină, nume alese ale sportului universitar clujean în particular, ale sportului românesc în general. Şi când afirm acest lucru mă gândesc şi la faptul că mulţi dintre cei prezenţi au îmbrăcat tricoul naţionalei României în diferite discipline şi ramuri sportive.

O carte, spune omul de presă american Garrison Keillor, este un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar”. Acest volum este un dar, un dar valoros făcut de conducerea clubului, un act de respect faţă de întreaga istorie a Magicei Potcoave U, prin oameni şi fapte. Veţi deschide cartea iar şi iar, o veţi citi cu atenţie, mulţi vă veţi regăsi în ea prin evenimentele la care aţi luat parte. Prezentate de data aceasta, într-un concept nou, diferite de cărţile aniversare trecute, de data aceasta un material amplu prezentat unitar şi sintetic, sunt practic cuvintele care descriu cel mai bine cartea.

Adevărată ‘Biblie’ a CSU Cluj, o putem numi aşa fără rezerve, cartea operează cu multe concepte calabile şi în trecut, valabile şi în zilele noastre: echipă şi spirit de echipă, solidaritate, încredere, sacrificiu, toleranţă şi acceptare, curaj, aitodepăşire, susţinere, forţă, puterea de a transforma înfrângerile în victorii, fair-play, lideri şi modele nu în ultimul rând. Sunt lecţii de viaţă de la care avem ce învăţa. Şi sper ca acest volum să trezească interes în rândul tinerilor, să-i facă curioşi, să se îndrepte spre sport şi mai ales, spre CSU Cluj-Napoca. Cu o menţiune care se impune de la bun început, majoritatea sportivilor CSU Cluj s-au realizat profesional, îmbinând sportul cu învăţătura. Citind cartea, au ocazia să se oprească asupra liderilor şi modelelor sportive universitare clujene, antrenori, sportivi, conducători de club, preşedinţi de secţii.

Conceptul cărţii este nou şi subliniez acest lucru. O fac deoarece lucrarea în sine a însemnat un effort de echipă, un effort considerabil, care trebuie respectat şi apreciat ca atare.

România avea până prin 2000, doi mari ambasadori, cultura şi sportul. A rămas numai cu unul, cultura. Rezultatele sportive sunt sporadice, rare mai ales la nivel de reprezentative ale ţării. Nu mai aducem medalii de la nicio competiţie sportivă majoră (Jocuri Olimpice, Cupe/Campionate Mondiale, Europene) de foarte mult timp, nici la cele de vară, nici la cele indoor, nici la cele de iarnă. Trist… Lucrul poate fi îndreptat dacă sportul universitar în ansamblul său, ar avea susţinere la nivel de factori ministeriali. Să nu uităm că naţionala Statelor Unite este campionaă olimpică la volei feminin, lotul fiind alcătuit din jucătoare selecţionate din campionatele universitare ale Statelor Unite! Cândva, o tempora, naţionalele României aveau în componenţă mulţi sportivi studenţi, Clujul fiind un laborator în sensul bun al cuvântului. A rămas, este însă prea puţin în raport cu ce se cere pe plan naţional şi internaţional.

Ewvin la cartea Centenarului U Cluj, carte care înnobilează orice bibliotecă. Carte care aduce mulţumiri sportivilor, antrenorilor, tuturor celor care au dat şi dau strălucire CSU Cluj.

Se încheie un secol, începe un altul. Cum va arăta CSU Cluj peste ani este foarte greu de spus. Sper să fie o voce la fel de puternică şi însemnată.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie