Carne de berbec gătită armeneşte

Vinete cu berbec ca la Dolma
Ingrediente: 400 gr carne de berbec, 300 gr vinete, 300 gr roşii, 200 gr ardei, 20 gr orez, 80 gr ceapă roşie, 3-4 linguri ulei, sare, piper, cimbrişor, busuioc, coriandru, măghiran, tarhon după gust.
Carnea tocată se amestecă cu orezul fiert pe jumătate, ceapa tocată mărunt, mirodeniile, sarea, piperul şi omogenizăm.
Din oase se prepară o supă; se strecoară.
Spălăm vinetele în apă rece, le tăiem pedunculul, le crestăm în două, golim conţinutul. Roşiile le spălăm, tăiem capacul şi scobim miezul. Ardeii îi spălăm, îi curăţăm de seminţe. Vinetele, roşiile şi ardeii se umplu cu tocătură, le aşezăm în cratiţa cu supă (roşiile – deasupra). Între ele şi peste ele presărăm ceapă tocată mărunt, deasupra aşezăm o farfurie plată, apoi capacul, şi fierbem la foc mic.

  Dovlecei cu berbec ca la Dolma
Ingrediente: 400 gr carne de berbec, 800 gr dovlecei, 30 gr orez, 2 ouă, 2-3 linguri de ulei, 80 gr ceapă roşie, 4 dl iaurt, 60 gr sos de roşii, 2 linguri de făină, sare, piper, usturoi, condimente verzi după preferinţă.
Tocăm carnea de berbec, adăugăm orezul fiert pe jumătate, oul, sarea piperul, ceapa tocată mărunt, mirodeniile şi omogenizăm.
Tăiem ambele capete ale dovleceilor, îi scobim, îi opărim şi îi umplem cu tocătura.
Sosul de roşii îl fierbem în unt, adăugăm supă (din oasele fierte separat), adăugăm rîntaş şi amestecăm. Aşezăm dovleceii umpluţi în cratiţă, turnăm sosul de roşii, punem o farfurie plată şi capacul deasupra şi fierbem la foc mic. La servire se presară deasupra pătrunjel tocat. Separat – iaurt amestecat cu usturoi pisat.

(În curînd, cartea Reţete armeneşti, trad. Jeszajám Károly Zsászmen şi Kira Karolina, S.C. Casa de editură Napoca S.R.L.)

Articole din aceeasi categorie